Svijet

Mapa puta za mir u Ukrajini

Mapa puta za mir u Ukrajini
Mapa puta za mir u Ukrajini

MINSK - Predsjednici Ukrajine i Rusije, Petro Porošenko i Vladimir Putin, saopštili su poslije njihovog prvog bilateralnog sastanka u Minsku da će biti pripremljena "mapa puta" radi dogovora o što skorijem prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Dodali su da su se dogovorili da Kontakt grupa za rješavanje ukrajinske krize što skorije obnovi rad u glavnom gradu Bjelorusije.

Ističući da su razgovori u Minsku, koji su sinoć trajali blizu dva sata, bili "teški i složeni", Porošenko je rekao da će biti pripremljena "mapa puta" radi dogovora o što skorijem prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Ruske agencije prenijele su izjavu Putina da s Porošenkom nije konkretno razgovarao o uslovima za prekid vatre.

"Otvoreno govoreći, mi i ne možemo da govorimo o nekim uslovima za prekid vatre, o mogućim dogovorima između Kijeva, Donjecka i Luganska - to nije naša stvar, već stvar same Ukrajine", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, Rusija može samo da doprinese stvaranju situacije povjerenja "u toku tog eventualnog i, po meni, izuzetno neophodnog, pregovaračkog procesa".

Ocjenjujući razgovore s ukrajinskim kolegom kao pozitivne, Putin je istakao da će Moskva činiti sa svoje strane "sve za taj mirovni proces, ukoliko počne".

Takođe, kako je rekao, dogovorena je saradnja za pružanje ruske humanitarne pomoći žiteljima istočne Ukrajine.

Govoreći o incidentu s ruskim vojnicima privedenim u Ukrajini, ruski predsjednik je izrazio nadu da će on biti riješen.

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, izjavio je da su svi lideri na susretu u Minsku složni u ocjeni da je potrebno deeskalirati sukob u Ukrajini, i najavio za sutra mogućnost održavanja susreta Kontakt grupe za rješavanje krize u Ukrajini.

Sa druge strane, Oleg Sidorkin, gradonačelnik Novoazovska, ključnog grada na jugoistoku Ukrajine, saopštio je da su proruske snage uspjele da uđu u grad poslije trodnevnih sukoba i teškog granatiranja.

Istovremeno, Kijev opet tvrdi da su na dva mjesta grupe ruskih oklopnih vozila prešle ukrajinsku granicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije