Svijet

Marinac proglašen krivim za dezerterstvo

Marinac proglašen krivim za dezerterstvo
Marinac proglašen krivim za dezerterstvo

VINSTON - Pripadnik američke mornaričke pješadije kaplar Vasef Hasun, koji je 2004. nestao iz baze u Iraku i kasnije pobjegao u Liban, proglašen je danas krivim za dezerzerstvo i mogao bi da se suoči sa zatvorskom kaznom u trajanju do sedam i po godina.

U saopštenju iz baze "Kamp Ležun" u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina, gdje je održan proces pred vojnim sudom, navodi se da je Hasun /35/ proglašen krivim zbog dezerterstva u Iraku radi izbjegavanja opasne dužnosti i ponovno dezertiranje 2005, s namjerom da zauvijek napusti vojsku.

U saopštenju se ističe da se, nakon što je nestao iz svoje baze u Faludži u junu 2004, Hasun mjesec dana kasnije pojavio u Libanu, tvrdeći da su ga oteli militanti.

Međutim, vojni istražioci su ga optužili za neopravdano odsustvovanje i krađu puške.

Prije početka pravne vojne procedure protiv njega Hasun se nije javio na dužnost u "Kapm Ležunu" 2005. i pobjegao je iz SAD ponovo u Liban.

On se skoro deceniju vodio kao dezerter i tokom prošle godine je priveden.

Proces protiv Hasuna ulazi u završnu fazu i on bi mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom, smanjenjem čina, gubitkom primanja i nečasnim otpuštanjem iz vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije