Svijet

Mas: Ipak ćemo održati nezvanični referendum

 Mas: Ipak ćemo održati nezvanični referendum
Mas: Ipak ćemo održati nezvanični referendum

BARSELONA - Predsjednik regionalne vlade Katalonije Artur Mas otkazao je referendum o nezavisnosti tog regiona na sjeveroistoku Španije, ali je danas izjavio da će nezvanični referendum, ipak, biti održan da bi se testiralo raspoloženje Katalonaca prema secesiji.

Mas je rekao da katalonska vlada nije odustala od referenduma i da i dalje planirana da ga sprovede,  prenosi AP.

Referendum je trebalo da bude održan 9. novembra.

U međuvremenu, španski premijer Marijano Rahoj danas je pozdravio odluku katalonskih lidera da otkažu planirani referendum o nezavisnosti, rekavši da je to "odlična vijest" i da je spreman da razgovora o tom pitanju.

"To su odlične vijesti. Svi su obavezni da poštuju zakon", izjavio je Rahoj na ekonomskom forumu u Madridu, dodajući da je njegova vlada spremna za "dijalog" sa Katalonijom.

Rahoj se žestoko protivi planu da Katalonija, bogati region na sjeveroistoku Španije, glasa o nezavisnosti, ali katalonski lideri su obećali da će sprovesti referendum, što je podiglo tenzije u odnosima sa Madridom.

Španski Ustavni sud prošlog mjeseca je suspendovao pravne mjere koje je katalonski parlament preduzeo u cilju organizacije referenduma, navodi AFP.

Na jučerašnjem sastanku stranaka koje se zalažu za referendum katalonska vlada je "utvrdila da nije moguće održati referendum", izjavio je novinarima Žoan Erera, poslanik male ljevičarske partije Inicijativa za Kataloniju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije