Svijet

Mas odlazi sa čela Katalonije, separatisti postigli dogovor?

Mas odlazi sa čela Katalonije, separatisti postigli dogovor?
Mas odlazi sa čela Katalonije, separatisti postigli dogovor?

BARSELONA - Separatistički lider Katalonije Artur Mas povući će se sa čela tog španskog regiona kako bi izbjegao nove regionalne izbore, javljaju lokalni mediji.

Istovremeno, AFP prenosi, pozivajući se na izvore u odlazećoj administraciji, da su katalonski separatisti postigli dogovor o formiranju nove regionalne vlade koja će raditi na nezavisnosti od Španije, i to nekoliko sati prije isteka roka za formiranje vlade.

Visoki neimenovani izvor u regionalnoj vladi rekao je francuskoj agenciji da su Masova secesionistička alijansa "Zajedno za da" i krajnje ljevičarska separatistička partija CUP postigli dogovor o formiranju vlade, te da neće ići na nove izbore.

Istovremeno, list "El Mundo" piše da će Masa, koji je na vlasti od 2010. godine, zamijeniti gradonačelnik katalonskog regiona Hirona Karles Puigdemont, prenosi Rojters.

Katalonija još od septembarskih izbora nema oformljenu vladu pošto je došlo do razilaženja između stranaka koje se zalažu za nezavisnost tog regiona, a koje su zajedno osvojile većinu.

Kada novi kandidat ne bi bio izabran do 11. januara, automatski bi bili sazvani novi regionalni izbori, objašnjava britanska agencija.

Mas je prije nekoliko dana izjavio da je spreman da, i protiv svoje volje, sazove nove parlamentarne izbore pošto secesionistička frakcija španskog regiona, koja je pobijedila na izborima u septembru, nije uspjela da se usaglasi o tome ko bi trebalo da vodi novu vladu.

Sazivanje novih izbora, koji bi bili četvrti od 2010. u Kataloniji, unazadilo bi secesionističke težnje regiona, ocjenjuje francuska agencija.

Masova secesionistička alijansa "Zajedno za da" je, uz podršku male, krajnje ljevičarske separatističje partije CUP, osvojila većinu mjesta u 135-članom katalonskom parlamentu na izborima u septembru u bogatom sjeveroistočnom španskom regionu od 7,5 miliona stanovnika.

Međutim, alijansa nije mogla da se usaglasi sa CUP oko formiranja nove vlade jer, uprkos intenzivnom pregovorima koji su trajali više od tri mjeseca, ta mala partija, koja ima 10 poslaničkih mjesta, odbijala da Masu pruži potrebnu podršku da ponovo dođe na čelo Katalonije.

CUP se buni protiv mjera štednje za koje se Mas zalaže i korupcioniških skandala sa kojima je njegova stranka povezana.

"Ne znam da li oni shvataju koliko veliku grešku prave", rekao je Mas prije nekoliko dana.

Rok za formiranje nove vlade je 9. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije