Svijet

Masakr u školi: Talibani ubili 126 djece i nastavnika

Masakr u školi: Talibani ubili 126 djece i nastavnika
Masakr u školi: Talibani ubili 126 djece i nastavnika

ISLAMABAD - Grupa teško naoružanih talibana upala je u utorak u vojnu školu u gradu Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana i uzela stotine učenika i njihovih profesora za taoce, objavila je pakistanska policija.

Pakistanski mediji javljaju kako se su neka djeca spasila sakrivajući se ispod hrpe tijela ubijenih školskih kolega.

Pakistanske dnevne novine Express Tribune saopštile su kako je broj poginulih porastao na 126, da ih je 122 povrijeđeno, piše Jutarnji.

Očevici navode da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja i dvije snažne eksplozije, te da se iznad zgrade nadvija gust dim.

Smrt učenika potvrdio je portparol bolnice Lady Reading, Jamil Shah.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad ustvrdivši da je riječ o odmazdi za napade pakistanske vojske na njihove položaje u plemenskim područjima na sjeverozapadu zemlje.

U izjavi koju su talibani poslali Reutersu, stoji kako su targetirali školu jer vojska napada njihove porodice. 'Želimo da osjete našu bol', napisali su talibani.

Policija je saopštla da je najmanje sedam dobro naoružanih osoba upalo u školu i počelo pucati na učenike i njihove profesore.

Školu su okružili pripadnici pakistanskih snaga sigurnosti i trenutno je u toku protuteroristička operacija kako bi se spasili taoci.

Novinar Reutersa na mjestu događaja potvrdio je da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja dok su je okruživali pripadnici pakistanske vojske.

"Nalazili smo se ispred škole kad je odjednom počela pucnjava i svuda je nastao haos ... čuli su se krici učenika i učitelja", rekao je vozač školskog autobusa Jamshed Kan.

Pakistanski zvaničnici najavili su trodnevnu žalost povodom stravičnog napada.

Pakistanski premijer Navaz Šarif rekao je da je masakr u školi "nacionalna tragedija", te se zaputio u Pešavar, prenosi Dnevnik.hr.

Vojska je nakon pet sati opsade saopštila kako je ubila četiri terorista te da akcija još traje.

Talibani spalili nastavnika

Dok traje drama oko napada na školu u Peševaru u Pakistanu, stižu stravične vijesti o zvjerstvima počinjenim iza zidina škole.

Neimenovani zvaničnik rekao je za američku TV mrežu NBC da je jedan nastavnik živ spaljen.

"Zapalili su nastavnika pred učenicima u razredu. Bukvalno su ga polili benzinom i zapalili pred njihovim očima", rekao je taj izvor.

I fotografije spisaka iz lokalne bolnice pokazuju o kakvom stravičnom zločinu se radi.

Liste žrtava kruže Twitterom, a na njima su mrtva djeca starosti od 12 godina.

Te liste su jedan od načina informisanja očajnih roditelja koji su se okupili ispred bolnice.

Za neku od djece navedena je samo starost, a neki su neidentifikovani, piše Mondo.

Ubijen peti napadač

Pakistanska vojska saopštila je danas da su specijalne snage spasle još dvoje djece i dva pripadnika osoblja škole u Pešavaru koju su jutros napali talibani.

U saopštenju na "Tviteru" navodi se da je ubijen peti militanat.

Talibani su ranije objavili da su poslali šestoricu naoružanih muškaraca sa prslucima napunjenim eksplozivom u napad na školu.

Vojska trenutno "čisti" školu od napadača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije