Svijet

Masovan odziv Nigerijaca na predsjedničkim izborima

Masovan odziv Nigerijaca na predsjedničkim izborima
Masovan odziv Nigerijaca na predsjedničkim izborima

LAOS - U Nigeriji se danas održavaju važni predsjednički izbori sa neizvjesnim ishodom, a odziv je do ovog trenutka bio veliki.

Dobro raspoloženi birači su se smiješili kada su zvaničnici Izborne komisije sa zakašnjenjem došli na birališta gdje je registracija trebalo da počne jutros u 8 časova, a predviđeno je da glasanje počne u 13.30 po lokalnom vremenu, navodi AP.

Skoro 60 miliona birača registrovalo se za glasanje na prvim izborima u istoriji Nigerije na kojima jedan opozicioni kandidat ima realne šanse da porazi aktuelnog predsjednika.

Glavni favoriti među 14 kandidata koji žele da upravljaju najmnogoljudnijom državnom u Africi su predsjednik Gudlak Džonatan i bivši vojni diktator Muhamadu Buhari.

Policija je saopštila da je jutros eksplodirala bomba na jednom biračkom mjestu u osnovnoj školi u gradu Avka, u istočnoj Nigeriji, ali nema žrtava, prenosi Rojters.

"Niko nije poginuo i nema povrijeđenih. Policijski odred za eksplozive je ušao unutra", izjavio je Uče Eze, portparol policije u državi Anambra čiji je Avka glavni grad.

Ovo su tek osmi izbori od kada je Nigerija 1960. godine stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Nigerija je zemlja sa dugom istorijom vojnih pučeva i krvoprolića uzrokovanih političkim i etničkim razmiricama, sporovima oko teritorija, krađom nafte i u posljednje vrijeme islamskom pobunom organizacije Boko Haram.

Međunarodna zajednica sa velikim interesovanjem prati izbore u zemlji sa najvećom privredom u Africi, a to naročito važi za strane investitore zato što je Nigerija najveća destinacija za direktna strana ulaganja.

Džonatan i Buhari su u četvrtak potpisali mirovni dogovor i obećali da će prihvatiti rezultate slobodnih i fer izbora. Međutim u nasilju prije izbora već je poginulo nekoliko desetina ljudi.

Hiljade Nigerijaca i stranaca koji rade u Nigeriji napustili su tu zemlju zbog straha od izbijanja nasilja poslije izbora.

Oko 1.000 ljudi je poginuo u nasilju koje je izbilo poslije izbora 2011. kada je Buhari izgubio, a Džonatan pobijedio. Tada nije bilo sumnje da će Džonatan dominirati i osvojiti milione glasova.

Ali sada je finiš izborne trke mnogo neizvjesniji. Politička scena u Nigeriji se promijenila prije dvije godine kada su vodeće opozicone partije formirale koaliciju i prvi put zajedno podržale jednog kandidata: Buharija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije