Svijet

Masovna tuča na Vest Pointu : 24 potresa mozga

Masovna tuča na Vest Pointu : 24 potresa mozga
Masovna tuča na Vest Pointu : 24 potresa mozga

Polaznici najprestižnije američke vojne akademije West Point već tradicionalno u kolovozu obilježavaju kraj duge i iscrpljujuće ljetne obuke borbom jastucima, koja je generacijama predstavljala simbol benignog ispucavanja energije, ali ove su godine stvari krenule u sasvim krivom smjeru.

Kako doznaje New York Times , dio kadeta koji su učestvovali u tradicionalnoj bitki jastuke je ispunio tvrdim predmetima, vjeruje se šljemovima, pa je na kraju veći broj mladića teže povrijeđen. Bolnica u krugu kampusa bila je pretrpana - bilo je isječenih usana, polomljenih kostiju, dislociranih zglobova i onesviještenih. Sveukupno je prebrojano 30 ranjenika, od kojih je kod čak 24 zabilježen potres mozga.

Portparol akademije pukovnik Christopher Kasker za NYT je potvrdio da je bilo povrijeđenih, ali uprkos drugačijim tvrdnjama nekolicine neimenovanih učesnika bitke, insistira da su se svi vratili na obuku.

Da se nešto dogodilo tokom tradicionalne bitke počelo se govorkati još 20. avgusta, kada su razne glasine počele kolati društvenim mrežama, ali West Point je o svemu ostao službeno nijem sve do četvrtka.

Pukovnik Kasker kaže da borbu svake godine organiziraju polaznici prve godine obuke kako bi se zbližili jedni s drugima nakon napornog ljetnog programa treninga. Dodaje da su bitku nadgledali polaznici viših godina koji su se, tvrdi on, pobrinuli da ne bi bilo ozlijeđenih tako što su kadetima naložili da na glave stave šljemove.

NYT piše da se na snimci dijela bitke, koja je osvanula na internetu, vidi da velika većina kadeta nije nosila šljemove.Čini se da su upravo šljemovi umjesto na njihovim glavama završili u jastucima kojima su jedni druge mahnito udarali.

Kasnije su na Twitteru objavljene fotografije dijela sudionika krvavih lica, s krvavim jastucima u rukama. Pojavila se i fotografija jedne osobe koju unose u ambulantno vozilo.

'West Point čestita kadetima na želji da grade duh zajedništva i žali zbog ozljeda do kojih je došlo. Provodimo istragu o uzrocima ozljeđivanja', rekao je Kasker.

Zasad nitko od kadeta nije kažnjen, a akademija nema namjeru ukinuti tradiciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije