Svijet

Mediji: Grabar-Kitarović ruši Plenkovića?

Mediji: Grabar-Kitarović ruši Plenkovića?
Foto: N.N. | Mediji: Grabar-Kitarović ruši Plenkovića?

ZAGREB - Najavu gradonačelnika Vukovara, Ivana Penave, da neće odustati od protesta zbog nečinjenja vlasti na procesuiranju ratnih zločina, kao i da će se tom protestu priključiti deo pripadnika veteanskih udruženja, zatim nedavno spektakularno izbacivanje bivšeg ličko senjskog župana Darka Milinovića iz vladajućeg HDZ, te napadi na srpskog poslanika Milorada Pupovca, dio medija tumači pokušajem rušenja premijera Andreja Plenkovića.

Iako se očekivalo da će izbacivanje Milinović iz HDZ izazvati velike potrese u vladajućoj stranci, čini se da je, kako ga nazivaju, "lički šerif" s osvetom odlučio da pričeka i servira je hladnu.

Portal Dnevno ukazuje da o tome da predsjednik vlade Andrej Plenković ipak ne može spokojno da čeka njegov osvetnički pohod svjedoči Milinovićev nedavni intervju za nedeljnik Globus u kojem se žestoko obrušio na premijera.

Milinović je, naime, podsjeća portal u intervjuu, između ostalog rekao, da bi kao odličnu kandidatkinju za čelo HDZ-a rado video aktualnu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Prema njegovim riječima, kada bi se šefica države vratila u redove vladajuće stranke to bi označilo početak kraja Andreja Plenkovića.

Premda se Milinovićeva ideja u ovom času čini pomalo nerealnom, ona nije toliko daleka i neobjektivna, piše portal i dodaje da nisu valjda uzalud Plenković i predsjednica mjesecima u sukobima.

Premijer je, kažu, više nego svjestan ambicija koje Grabar-Kitarović posjeduje, a koje u predsjedničkoj fotelji zbog smanjenih ovlašćenja nikako ne može da zadovolji.

Predsjednica za povratak u HDZ, pa i za preuzimanje stranke ima itekako solidno izgrađen teren, jer ona je bila i ostala njihova omiljena političarka, čijem rejtingu, navodi se, "omraženi premijer ne može da parira".

Mnoštvo je istaknutih članova HDZ-a koji ne bi imali ništa protiv toga da Grabar-Kitarović preuzme kormilo stranke, a taj stav dijele i neki Plenkovićevi ministri, podsjeća Dnevno.

Štaviše, piše portal, u HDZ-u se može čuti da je to projekt čija realizacija polako, ali sigurno počinje da se realizuje, te da je predvodnik tog projekta Milijan Brkić, inace, najutjecajniji član te stranke, koji se posljednjih nekoliko mjeseci povukao iz javnosti.

Dnevno primjećuje da upućeni kažu da se Brkić iz javnosti povlači samo onda kada nešto "veliko i značajno kuva".

Plenković, protiv čije je vladavine ustao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, inače član HDZ, sve se teže održava na čelu stranke, vjetar u leđa daje mu tek rasuta opozicija i šačica onih koji podržavaju vladu.

Ali ta podrška, navodi portal, svakog dana se može rasuti jer se čini kao prilično nestabilna trgovina.

Potpuno opravdano, s takvim oblikom vladavine i trgovine nezadovoljan je sve veći broj HDZ-ovaca koji pokušavaju iznaći rješenje za svoju stranku, navodi portal i dodaje da kao jedno od rješenje nazire se upravo Grabar-Kitarović u ulozi predsjednice stranke.

Po tom scenariju, kažu, ona bi morala da odustane od utakmice za drugi predsjednički mandat i uhvati se u koštac sa stranačkim problemima, naravno, uz asistenciju Milijana Brkića.

Siptomatično je, primjećuje portal, i to što predsjednica još uvijek nije jasno potvrdila i definisala svoju kandidaturu na narednim predsjedničkim izborima, a i dio medija načeo je taj scenarijo kao jedan od potencijalnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije