Svijet

Mediji: Netanijahu i Barak zagovaraju napad na Iran

Mediji: Netanijahu i Barak zagovaraju napad na Iran
Mediji: Netanijahu i Barak zagovaraju napad na Iran

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Ehud Barak zagovoraju napad na iranska nuklearna postrojenja na jesen, pišu danas komentatori najtiraženijeg izraelskog lista "Jediot ahronot".

Oni, međutim, dodaju da čak ni jedan drugi državni ili vojni zvaničnik, pa čak i predsjednik Izraela ne podržavaju takav potez.

Barak i Netanijahu navodno vjeruju da će napad unazaditi razvoj iranskog nuklearnog programa i da je udar vrijedan rizika, dok odbrambeni zvaničnici smatraju suprotno - da to nije istina.

Komentatori navode da su savjetnici Netanjahua i Bijela kuća svjesni mogućnosti da izraelski napad uoči izbora u SAD bude neprijatan za američkog predsjednika Baraka Obamu i ide u prilog njegovom rivalu, kandidatu republikanaca Mitu Romniju.

U SAD su mnogi, uključujući i zvaničnike vlade, ubijeđeni da bi vojna akcija koju promovišu Netanijahu i Barak izavala jednu stvar - natjerala Ameriku da ratuje s Iranom protiv svoje volje.

Komentatori zaključuju da će Izraelu biti potrebna pomoć SAD. Barak, prema pisanju tog lista, priznaje da je jasno da će Iran odgovoriti napadom i uz pomoć libanskog Hezbolaha.Rezultat će biti žrtve i svaki dan sukoba će stajati oko 380.000 dolara.

Ipak, Barak i dalje tvrdi da Izrael neće biti uništen. Prema Barakovom mišljenju, vojni oficiri koji se protive napadu boje se komisije za istragu i on ih poziva da podnesu ostavku.

List "Haarec" piše u međuvremenu da se postavlja pitanje da li da se Iran napadne prije američkih izbora, suprotno jasnom stavu Obame i američke obavještajne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije