Svijet

Među 150 poginulih i dvije bebe

Među 150 poginulih i dvije bebe
Među 150 poginulih i dvije bebe

DISELDORF - Njemačka aviokompanija "Germanwings" saopštila je danas da su u avionu, koji se sa 144 putnika i 6 članova posade srušio na jugu Francuske, bile i dvije bebe.

Istovremeno, mediji su objavili da se u avionu nalazilo 16 tinejdžera i dvije njihove nastavnice iz njemačke gimnazije, koji su se vraćali kući poslije razmjene đaka.

Predstavnici njemačke kompanije su održali konferenciju za novinare na aerodormu u Diseldorfu, gdje je avion trebalo da sleti, na kojoj su zvanično potvrdili pad letjelice i izjavili saučešće porodicama žrtava.

Oni su obećali da će s nadležnim organima učiniti sve da se uzroci nesreće najbrže i sveobuhvatno rasvijetle.

Imena putnika iz aviona nisu saopštena, a kako je rečeno novinarima, lista sa imenima putnika biće prvo podijeljena članovima porodica.

Avion je posljednju rutinsku tehničku kontrolu imao juče, a posljednju veliku, regularnu u ljeto 2013.

To je u skladu sa planom, rečeno je novinarima i naglašeno da je pilot već deset godina letio za "Lufthansu" i "Germanwings" i imao iza sebe više od 6.000 sati leta.

Potrebno više dana za izvlačenje tijela nastradalih

Biće potrebno više dana za izvlačenje tijela nastradalih iz zone francuskih Alpa u kojoj se danas srušio avion njemačke kompanije "Germanwings", saopštila je francuska policija.

U žandarmeriji u Ijeru, u Provansi, navode da je nađeno desetak krupnih ostataka srušenog aviona, dok su ostali sitniji dijelovi rastureni unaokolo, prenosi "Figaro".

"Ostaci aviona su rastureni na površini od oko jednog hektara, u zoni kojoj je veoma teško pristupiti", objasnio je potpukovnik žandarmerije u Ijeru, precizirajući da se avion srušio u izuzetno strmoj oblasti.

Poslanik iz regiona Alp-de-Ot-Provans, Kristof Kastane, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova avionom nadletao zonu nesreće, opisao je na Tviteru prizor koji je vidio kao "stravičan".

Istovremeno, u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Parizu upozoravaju da se mjesto nesreće nalazi u veoma opasnoj i nestabilnoj zoni.

U policiji u gradu Le Verne nedaleko od mjesta nesreće ukazuju, međutim, da "nema potrebe ni za kakvim spasilačkim operacijama, pošto su svi mrtvi", prenosi AFP.

Neimenovani policijski oficir je rekao da je praktično nemoguće da ima preživjelih među putnicima i članovima posade.

On je dodao da je ta zona zatvorena i da je otpočeta istraga.

Francuski premijer Manuel Vals je saopštio da je helikopter koji je dopro do mjesta nesreće potvrdio da nema preživjelih.

Vlasti su upostavile krizni štab u Le Verneu koji se nalazi u dolini Blanš između gradića Dinj-le-Ben i Barselonet, nedaleko od mjesta gde se danas prije podne srušio avion.

U zoni nesreće raspoređeno je sedam policijskih helikoptera i letjelica civilne bezbjednosti i uspostavljen vanredni centar za kontrolu leta da bi organizovao težak vazdušni saobraćaj ka mjestu nesreće i sa njega, navode izvori bliski operaciji.

Oko 360 vatrogasaca iz okolnih regiona poslato je u ovu zonu da pomognu lokalnim snagama.

Tamo je upućena i logistička oprema, uključujući rasvjetu kako bi se operacije spasavanja nastavile i tokom noći.

Let na dolje trajao osam minuta

Tomas Vinkelman, predstavnik nemačke aviokompanije "Germanwings", čiji se avion sa 144 putnika i 6 članova posade srušio danas u južnoj Francuskoj, izjavio je da se uzroci nesreće istražuju i naveo da je let na dolje trajao osam minuta.

"Avion je svoju visinu od 12.000 metara postigao u 10 sati i 45 minuta. Poslije jednog minuta napustio je tu visinu i započeo let na dolje koji je trajao osam minuta... Onda je došlo do nesreće", rekao je Vinkelman na konfereciji za novinare.

On je naglasio da je pilot već deset godina letio za "Lufthansu" i "Germanwings" i da je imao iza sebe više od 6.000 sati leta.

Nejasno da li je bilo poziva u pomoć prije rušenja aviona

Predstavnici "Germanwingsa", koji posluje u okviru "Lufthanse", nisu danas mogli da potvrde da li je iz pilotske kabine upućen poziv u pomoć prije rušenja aviona "erbas A32" na jugu Francuske.

Portparol je na konferenciji za novinare rekao da o tome imaju kontradiktorne informacije.

Nešto ranije, agencija AFP je, pozivajući se na neimenovane izvore iz civilne avijacije, prenijela da posada nije poslala poziv u pomoć.

"Kontrolni toranj je taj koji je objavio da je uzbuna u avionu, jer nije bilo kontakta s posadom", dodali su izvori.

"Germanwings" je objavio da se vjeruje da je u avionu bilo 67 državljana Njemačke, ali da to još ne mogu da potvrde.

Francuski mediji prenose i da je ovo prva nesreća aviona na teritoriji Francuske u posljednjih 15 godina. Prethodno je u julu 2000. godine pao u oblasti nedaleko od Roasija.

Ovo je i prvi put da je pao avion kompanije "Germanwings".

Za sada nema informacija da među stradalima ima državljana BiH

Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH za sada nema informacija da je u avionu "Germanwingsa", koji se danas srušio na jugu Francuske, bilo i državljana BiH, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.

Načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću MIP-a BiH Nebojša Regoje rekao je da će javnost odmah biti obaviještena ako se pojave nove informacije.

"Ministarstvo je u kontaktu s institucijama u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji posredstvom naših ambasada u Berlinu, Parizu i Madridu", istakao je Regoje.

Ne zna se da li je bilo Srba u avionu

Za sada nije poznato da li je u avionu koji se danas srušio na jugu Francuske bilo srpskih državljana, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Kako navode u Pres službi Ministarstva, izrada spiskova putnika koji su se nalazili u avionu je u toku i podaci se još provjeravaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije