Svijet

Medvedev: Neophodan međunarodni konsenzus o "Islamskoj državi"

Medvedev: Neophodan međunarodni konsenzus o "Islamskoj državi"
Medvedev: Neophodan međunarodni konsenzus o "Islamskoj državi"

MOSKVA - Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas da se Rusija nikad nije povukla iz protivterorističkih napora i uvjerena je da je u borbi protiv "Islamske države" potreban međunarodni konsenzus.

"Suština je u tome da se sve odluke o borbi protiv terorizma zasnivaju na međunarodnom konsenzusu, a ne na odluci jedne zemlje, čak i ako je ona cijenjena", rekao je Medvedev mreži Si-En-Bi-Si.

Medvedev je istakao da su SAD otišle dalje od insistiranja na tome da se sirijski predsjednik Bašar al Asad povuče i da sada pokušavaju da uspostave različite kontakte u okviru rukovodstva Sirije.

"Nikada se nismo povlačili iz aktivnosti protiv terorizma i imamo primjere uspješne saradnje. Ipak, mandat za protivterorističke operacije mora se dobiti u skladu sa međunarodnim pravom, odnosno Poveljom UN, i na osnovu konsenzusa", rekao je on.

On je dodao da je uvijek loše kada se takvi stvari rješavaju na osnovu odluka koje su donijele pojedinačne vlade, čak i ako imaju dobre namjere, podsjetivši da se to dogodilo u više navrata u Iraku i Avganistanu, a sada u Siriji.

Medvedev je rekao da je centralna vlada Sirije jedini nosilac suvereniteta sirijskog naroda i to se uvijek mora imati u vidu kada se razmatraju bilo kakve mjere.

"Sirijci imaju višeslojno društvo koje čine ljudi različitih vjera, uključujući Alavite, šiite, sunite, Druze i hrišćane. Svi oni treba da se dogovore. Ne govorim o terorističkim grupama, već o postizanju rješenja za sirijski problem generalno", rekao je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije