Svijet

Medvedev: Rusija ima načina da se izbori s krizom rublje

Medvedev: Rusija ima načina da se izbori s krizom rublje
Medvedev: Rusija ima načina da se izbori s krizom rublje

MOSKVA - Rusija ima monetarne resurse i potrebne ekonomske instrumente da se izbori sa najvećim monetarnom krizom u zemlji, rekao je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.

"Rublja nije mogla da ne reaguje na sankcije, ali kurs ipak ne odražava objektivnu sliku. On je otišao van granica komfornih za privredu", kazao je premijer na sastanku sa ekonomskim blokom vlade, predsjednikom Centralne banke i rukovodiocima najvećih kompanija.

Prema njegovim riječima, postoje dva osnovna razloga pada kursa rublje koji ne zavise od Rusije - sniženje cijena nafte i spoljnopolitički pritisci u vidu sankcija, preneo je Tas.

"Dosadašnja finansijska tržišta za naše banke i naše kompanije praktično su zatvorena. Naravno, rublja nije mogla da ne reaguje na to, ali cifre koje vidimo u mjenjačnicama poslednjih nekoliko dana ne odgovaraju objektivnoj slici i neosnovano su otišle van granica komfornih za privredu i građane", kazao je Medvedev.

"Svi se slažu da je rublja danas potcjenjena, kurs se udaljio od fundamentalnih pokazatelja i ne odražava stanje u privredi", dodao je on.

Po mišljenju Medvedeva, ono što se sada dešava na deviznom tržištu je "igra na emocije", ali je svakako neophodno što prije stabilizovati situaciju.

Medvedev smatra da nema smisla uvoditi oštre mjere za regulisanje tržišta, to treba uraditi na osnovu tržišnih mjera. Potrebni resursi i instrumenti postoje.

Premijer je podsjetio da je juče održano savjetovanje o fiansijsko ekonomskoj situaciji na kome je donijet niz obavezujućih odluka, uključujući povećanje deviznog refinansiranja banaka, obezbjeđenje ravnoteže između ponude i tražnje kroz podizanje devizne likvidnosti od strane Centralne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije