Svijet

Medvedev: Skliznuli smo u novi hladni rat

Medvedev: Skliznuli smo u novi hladni rat
Medvedev: Skliznuli smo u novi hladni rat

MINHEN - U zajedničkom sistemu evropske bezbjednosti postoje određeni problemi i nije potrebno dovoditi do „trećeg svjetskog potresa“ kako bismo shvatili da moramo da sarađujemo, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti.

„Da, u tom sistemu postoje određeni problemi i kvarovi. Međutim, da li nam treba još jedan treći svjetski potres da bismo razumjeli koliko je sada potrebna saradnja, a ne konfrontacija?“, rekao je ruski premijer.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev konstatovao je da se nalazimo na početku novog hladnog rata između NATO-a i Rusije.

„Politika NATO-a prema Rusiji, prema našim ocjenama, ostaje neprijateljska i zatvorena. Može se reći i oštrije: skliznuli smo u vrijeme hladnog rat“, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

„Skoro svakodnevno nas proglašavaju za najstrašniju pretnju za NATO u celini, posebno za Evropu, Ameriku i druge zemlje. Snimaju se zastrašujući filmovi u kojima Rusi započinju nuklearni rat. Nekad se zamislim: da li živimo u 2016. ili u 1962. godini?“, dodao je premijer.

Realna prijetnja koja postoji u ovom „malom svijetu“, međutim, nalazi se negdje drugdje, smatra Medvedev.

Ruski premijer je takođe konstatovao da postoji problem u komunikaciji između Zapadne Evrope i Rusije.

„Naš intenzivni dijalog o budućoj strukturi evroatlantske bezbjednosti, globalne stabilnosti, regionalnim pretnjama sada je posebno potreban. Smatram da nije normalno to što je on u mnogim aspektima u potpunosti doživeo neuspjeh“, rekao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, problem u komunikaciji priznaju praktično svi, i u Zapadnoj Evropi i u Rusiji.

„Mehanizmi koji su svojevremeno omogućavali da se eliminiše zabrinutost prisutna i kod jednih i kod drugih sada su paralizovani“, zaključio je ruski premijer.

Po mišljenju Medvedeva, ocjena međunarodnih odnosa koju je predsjednik Rusije Vladimir Putin izneo na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti 2007. godine pokazala se kao manje pesimistična u odnosu na današnju sliku.

Premijer je podsketio da je Putin tada govorio o ideološkim stereotipima i dvojnim standardima koji pojačavaju napetost u međunarodnim odnosima, dok u međunarodnoj zajednici sve teže dolazi do donošenja značajnih političkih odluka.

On je naglasio da je situacija u svijetu dramatična jer „jedinstvene velike Evropa nema niti je ikada bilo, ekonomije veoma slabo rastu, zaoštrili su se sukobi u zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, došlo je do migracionog kolapsa, odnosi između EU i Rusije su pokvareni, dok je u Ukrajini građanski rat“.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije