Svijet

Mej: Ili sporazum ili ostajanje u EU

Mej: Ili sporazum ili ostajanje u EU
Foto: Tanjug/AP | Mej: Ili sporazum ili ostajanje u EU

​LONDON - Britanska premijerka Tereze Mej rekla je danas da postoje dva načina da se izbjegne situacija u kojoj ne bi bilo sporazuma o Brexitu - ili da se postigne sporazum ili da se opozove član 50 Lisabonskog sporazuma što bi značilo ostajanje u Evropskoj uniji.

"Ostajanje u EU značilo bi kršenje rezultata referenduma, a to je nešto što ova vlada neće uraditi", rekla je Mej u parlamentu, dan pošto je njen prijedlog sporazuma većinom glasova odbacili poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta, prenio je BBC.

Mej je rekla da želi da sazna koju vrstu dogovora o Brxzitu bi podržali poslanici.

"Proces izglasavanje nepovjerenja ... podrazumijeva da se saslušaju mišljenja doma, sa željom da se shvate gledišta parlamentaraca tako da možemo da identifikujemo šta bi moglo da dobije podršku ovog doma i da se ispuni sve predviđeno referendumom", rekla je ona.

Zbog sinoćnjeg ishoda glasanja Velika Britanija se nalazi u najvećoj političkoj krizi u posljednjih 50 godina i razmatra kako i da li da izađe iz EU kojoj se pridružila 1973. godine.

Protiv prijedloga Tereze Mej o Brexitu glasalo je više od 100 poslanika iz redova vladajuće Konzervativne stranke, i to je ujedno i najgori poraz vlade u parlamentu u skorijoj britanskoj istoriji.

Britanije bi iz EU trebalo da izađe 29. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije