Svijet

Britanski mediji: Tereza Mej izgubila podršku, ali nema namjeru da podnese ostavku

Britanski mediji: Tereza Mej izgubila podršku, ali nema namjeru da podnese ostavku
Britanski mediji: Tereza Mej izgubila podršku, ali nema namjeru da podnese ostavku

LONDON - Britanski konzervativci osvojili su 43 odsto glasova, a opozicioni laburisti 40 odsto na parlamentarnim izborima, procjenjuje Bi-Bi-Si.

Na osnovnu nepotpunih rezultata izbora, Britanska medijska mreža procjenjuje da će konzervativci imati 318 od 650 poslanika čime bi izgubili većinu koju su imali prije nego što je premijerka Tereza Mej raspisala izbore.

Prema toj procjeni, laburisti će imati 267 poslanika, Škotska nacionalna partija 32, a liberlademokrate 11.

Ako se ta prognoza ostvari, za vladu će biti potrebna koalicija ili da se obrazuje manjinska partija, a unionisti iz Sjeverne Irske su nagovijestili da bi mogli podržati konzervativnu vladu.

Bi-Bi-Si navodi da izvori iz Konzervativne partije navode da je moguće da Mej danas podnese ostavku na vođstvo torijevaca, čime ne bi bila ni na čelu vlade. Kao mogući nasljednik se spominje ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

 

Korbin: Izgubila je podršku, samopouzdanje... Ostavka

Lider laburista Džeremi Korbin pozvao je britansku premijerku Terezu Mej da podnese ostavku zbog rezultata na izborima, prenosi “Gardijan“.

Kako kaže, Mejova je izgubila konzervativna mjesta, izgubila je glasove, podršku i samopouzdanje.

"Mislim da je to dovoljno da podnese ostavku“, rekao je Korbin.

Sa druge strane Tereza Mej je navela da je državi potreban period stabilnosti, kao i da će Konzervativna partija to osigurati ako osvoji najveći broj mjesta u parlamentu.

Ona je istakla da ima svoje prioritete – Bregzit i učiniti ono što je najvažnije za zemlju.

 

Faraž: Šta god da se dogodi, Tereza Mej je gotova

Bivši lider desničarskog Ukipa Najdžel Faraž izjavio je da će se vratiti u politiku ako izlazak Velike Britanije iz EU bude ugrožen.

Faraž je za BBC rekao da je njegov nasljednik na čelu Ukipa Pola Nutala dobro radio iako je ta stranka imala dramatičan pad u broju glasova u odnosu na prethodne izbore.

On je rekao da ne planira da se vraća u politiku, iz koje je izašao poslije referenduma o članstvu u EU, ali da će morati ako Bregzit bude ugrožen.

Faraž je rekao je su konzervativci izgubili glasove na izborima zato što je pregovore o Bregzitu trebalo da vodi premijerka Tereza Mej koja je prije referenduma bila protiv izlaska iz EU.

Prema njegovim riječima, šta god da se dogodi Tereza Mej je gotova, a strahuje da bi Korbin mogao da napravi većinu sa SNP i Liberal-demokratama, što bi dovelo ubrzo do novog referenduma o nezavisnosti Škotske. 

 

 

Kraljica Elizabeta Druga će nakon izbora, što je prije moguće, zatražiti od lidera partije koja ima najviše izgleda za obezbjeđivanje većine u Donjem domu parlamenta, da postane premijer i formira novu administraciju.

Parlament će se 13. juna sastati da izabere svog novog predsjednika, a tada će i poslanici položiti zakletvu.

Kraljica će 19. juna zvanično proglasiti početak rada novog parlamenta, kada će pročitati program svoje vlade za predstojeću parlamentarnu godinu.

U sedmici koja počinje 19. juna, počeće i pregovori o Bregzitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije