Svijet

Mej podlegla pritisku, parlament će se izjasniti o Brexitu

Mej podlegla pritisku, parlament će se izjasniti o Brexitu
Mej podlegla pritisku, parlament će se izjasniti o Brexitu

LONDON - Britanski parlament će moći da glasa o konačnom sporazumu o izlasku zemlje iz EU, rekla je danas britanska premijerka Tereza Mej, nakon što se našla pod pritiskom poslanika koji traže veće pravo glasa kad je riječ o istupanju iz Unije.

"Mogu danas da potvrdim da će vlada staviti konačni sporazum na glasanje u oba doma parlamenta prije nego što stupi na snagu", istakla je Mej u dugo očekivanom govoru u kojem je pokušala da definiše budućnost zemlje kao globalnog partnera koji namjerava da trguje slobodno, znatno izvan granica Evrope, prenose agencije.

Premijerka je navela i da Britanija planira "jasan razlaz sa EU" i da se neće opredijeliti "ni za šta što nas ostavlja napola unutra, a napola izvan", javlja AP.

Kako je precizirala, Britanija neće tražiti pridruženo niti delimično članstvo u tom bloku, već će, naglasila je, skovati "novo i ravnopravno partnerstvo" sa Unijom.

Mej je poručila da će Britanija napustiti i jedinstveno tržište kada izađe iz Unije, čime je okončala spekulacije da bi London mogao da pokuša da izdejstvuje "meki Brexit", prenosi Rojters.

"Želim da budem jasna: Ono što predlažem ne može značiti članstvo u jedinstvenom tržištu", rekla je ona u obraćanju stranim diplomatama i pregovaračkom timu Britanije za Brexit u Londonu.

Ona je naglasila da Britanija ne želi članstvo u jedinstvenom tržištu, ali da želi najveći mogući pristup tom tržištu.

"Britanija želi da trguje i posluje širom svijeta. Već je počela da doseže druge zemlje", istakla je ona.

Premijerka je poručila da Britanija želi obuhvatan i ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini sa Unijom, ali je naglasila da njena zemlja neće doprinositi budžetu EU.

Iznoseći svoju viziju za Britaniju, Mej je rekla da želi da njena zemlja izađe iz procesa Brexita "snažnija, pravednija, jedinstvenija i više spolja okrenuta nego ranije".

Takođe je najavila da će se Britanija povući iz jurisdikcije Evropskog suda pravde.

Mej je rekla i da će Britanija uspostaviti kontrolu nad brojem ljudi koji pristižu iz EU u tu zemlju.

Britanija, prema njenim riječima, želi da što je prije moguće zagarantuje prava građanima EU u Britaniji.

Britanci su na referendumu u junu 2016. glasali za napuštanje EU, a premijerka Mej je rekla da planira da do kraja marta pokrene dvogodišnji proces pregovora o istupanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije