Svijet

Merkel: BND treba da nastavi da sarađuje sa NSA

Merkel: BND treba da nastavi da sarađuje sa NSA
Merkel: BND treba da nastavi da sarađuje sa NSA

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel navela je će sarađivati ukoliko dođe do istrage o navodnim špijunskim aktivnostima BND.

Ona je na taj način reagovala na nedavne optužbe da je Obavještajna služba Njemačke pomagala špijunske aktivnosti američke obavještajne službe NSA u Evropi.

Takođe, ona je rekla da je imperativ da BND nastavi da sarađuje sa NSA i SAD u borbi protiv međunarodnog terorizma, ali i istakla da nije prihvatljivo da se prijateljske zemlje međusobno špijuniraju.

"Obavještajne agencije rade kako bi omogućile javni mir. U borbi protiv međunarodnog terorizma je neophodna saradnja sa SAD. Njemačka vlada će učitini sve da omogući BND da radi svoj posao", navela je Merkelova.

Predsjednica njemačke vlade je rekla i da će njen kabinet pružiti sve neophodne informacije ukoliko dođe do istrage.

U aprilu ove godine su se pojavile informacije da je njemačka vlada "lagala" kada je govorila da zna za sve aktivnosti BND.

NSA je navodno tražila od BND da dostavi povjerljive informacije, poput mejl i IP adresa, kao i telefonskih brojeva, kako bi mogla da špijunira nekoliko evropskih kompanija i francusku vladu.

Bivši agent NSA, Edvard Snouden, rekao je da je BND sarađivala sa kolegama iz SAD najmanje jednu deceniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije