Svijet

Merkel: Brexit jeste udarac ali zajedno možemo da održimo EU

Merkel: Brexit jeste udarac ali zajedno možemo da održimo EU
Merkel: Brexit jeste udarac ali zajedno možemo da održimo EU

BERLIN- Njemačka će voditi Evropu u nekom novom smjeru, a njeni zvaničnici prilično hladno reaguju na "Bregzit" i požuruju Britance da urade ono što su izglasali.

"Ovo jeste udarac, ali moramo da budemo staloženi i mirni, da analiziramo situaciju i da ne žurimo", rekla je kancelarka Angela Merkel.

Za razliku od drugih članica, iz Berlina su ovih dana stizale poruke bez mnogo emocija i panike u glasu, a Merkelova je u danu kada je Britanija glasala samo poručila ostatku Evrope: "smireno prihvatite rezultate".

Slične poruke iz najmoćnije zemlje EU stižu i danas.

Merkelova je rekla da "duboko žali" zbog odluke Velike Britanije, da "bregzit" predstavlja korak unazad za evropsku integraciju, ali i da je "Njemačka posebno zainteresovana za uspjeh evropskog zajedništva".

"Mi imamo i posebnu odgovornost. Naš cilj je budućnost uz bliske odnose sa Britanijom. Ovo jeste udarac, to se ne može poreći, ali ono što će se dešavati u narednim danima, mjesecima i godinama zavisi od onoga što smo mi ostali, preostalih 27 članica, spremni i voljni da uradimo", rekla je Angela Merkel.

Kako je navela, Donald Tusk, Fransoa Oland i Mateo Renci će doći u Berlin na razgovore u ponedeljak, jer samo "zajedno mogu da održe Uniju".

Ranije, njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je rekao da je u pitanju "šansa za novi početak", ali i da Evropa ne može danas da nastavi da se ponaša isto kao juče.

"Izlazak Velike Britanije je glasan poziv na buđenje za čitavu evropsku politiku. Ko to ne čuje i ko nastavi da se sklanja u uobičajenim ritualima, vodi Evropu u zid. Ne treba nama 'još Evrope', nama treba 'drugačija Evropa", rekao je on.

Dok se čekalo jedno od ključnih obraćanja dana, konferencija Angele Merkel, član njenog kabineta i ministar pravde Heiko Mas je rekao da je Evropa dočekala "crni petak", ali da se vrijeme ne smije gubiti.

"Poštujemo šta je izglasla tanka većina među Britancima. Sada 'bregzit' mora da se sprovede brzo. Jedno je jasno, mi se borimo za Evropu, a Evropljani moraju da se drže zajedno i okupljeni oko ideja mira, slobode i pravde", rekao je on.

Slične poruke je slao ranije i nemački ministar finansija Volfgang Šojble, koji je rekao da se "sad mora gledati napred" i da "Evropa mora ostati ujedinjena".

Evropski lideri su već poslali zajedničku poruku u kojoj se navodi da će Unija nastaviti svoj put sa 27 članica i da će "odgovor na ovaj dogođaj bez presedana biti jedinstven".

Analitičari jedne od najvećih evropskoj bankarskih institucija, "Credit Suiss"-a, prognozirali su „prigušen“ rast prodaje „Eplove“ „sedmice“ i „ajfona 7 plus“ baš zbog „skromnih poboljšanja“.

(NN/b92.net)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije