Svijet

Merkel: Naoružanje za spas ljudskih života

Merkel: Naoružanje za spas ljudskih života
Merkel: Naoružanje za spas ljudskih života

BERLIN - Njemački kancelar Angela Merkel je danas u Bundestagu pravdala planiranu isporuku naoružanja Kurdima u Iraku prijetnjama terorističke milicije "Islamska država"(IS) i rekla da postoji šansa za spas ljudskih života i spriječavanje daljih ubistava.

"Tu šansu mi moramo iskoristiti", rekla je Merkelova i upozorila na opasnost humanitarne katastrofe u tom regionu, prenijeli su njemački mediji. 

Upozoravajući da se ni jedan konflikt ne može okončati samo vojnim sredstvima, Merkel je rekla da IS demonstrira pravo na moć izvan granica i da se kurdski autonomni pokret suočava sa problemom snabdevanja izbeglica.

"Prijeti nam  humanitarna katastrofa", rekla je Merkel i navela da je IS proteklih sedmica imao počinio neshvatljive zlocicne, jer su oni "na strašan način uklonilli s puta sve što ne odgovara njihovojm shvatanju sveta."

Njemačka vlada saopštila  je ovog vikenda da će na ime pomoći kurdskim borcima protiv islamskih ekstremista u Iraku poslati visoko sofisticirane puške, protivtenkovsko oružke i oklopna vozila, javio je AP.

Ministarstvo odbrane navelo je da će naoružanje zajedno sa zaštićenom opremom i opremom za komunikaciju, biti dovoljno za 4.000 kurdskih boraca.

Počev od kraja septembra, bice upućene tri pošiljke, sa 8.000 G36 automatskih pušaka sa municijom, 30 protivtenkovskih mobilnih sistema MILAN i pet oklopnih vozila "Dingo", navela je agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije