Svijet

Merkel: Nastaviti privredne reforme

Merkel: Nastaviti privredne reforme
Merkel: Nastaviti privredne reforme

FIRENCA - Program Evropske centralne banke /ECB/ o otkupu državnih obveznica ne treba da bude igovor za vlade zemalja evrozone da uspore provođenje ekonomskih reformi, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel.

Ona je navela da neće komentarisati mjere ECB iz poštovanja prema nezavisnosti te institucije, ali je naglasila da samo reforme koje provode vlade mogu da razbude evrozonu.

"Nijedna centralna banka u svijetu neće moći da zamijeni politiku. Politički lideri moraju da budu dostojni svoje odgovornosti", rekla je Merkelova na konferencji za novinare u Firenci, u društvu italijanskog premijera Matea Rencija.

Ona je ohrabrila Rencija da nastavi provođenje reformi u Italiji, čija ekonomija nija porasla već tri godine. Renci je obećao da će poslije odluke ECB ubrzati reforme.

Njih dvoje obratili su se novinarima dok je grupa demonstranata obučena kao statue predstavila sebe kao "spomenike siromaštvu".

Oni su demonstrirali ispred zgrade protiv ekonomske politike koja se vodi u Evropi i, kako kažu, uticaja Brisela i Njemačke na privrede zemalja sa juga Evrope.

Merkelova i Renci odbili su da komentarišu izbore u Grčkoj, koji će biti održani u nedjelju, 25. januara, ali su rekli da su uvjereni da njihov ishod neće izazvati veće probleme u evrozoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije