Svijet

Merkel: Nema izvoza oružja u Saudijsku Arabiju dok ne bude rasvijetljeno ubistvo Kašogija

Merkel: Nema izvoza oružja u Saudijsku Arabiju dok ne bude rasvijetljeno ubistvo Kašogija
Foto: Tanjug/AP | Merkel: Nema izvoza oružja u Saudijsku Arabiju dok ne bude rasvijetljeno ubistvo Kašogija

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da njena zemlja neće izvoziti oružje u Saudijsku Arabiju dok ne bude rasvijetljen slučaj ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

"Nema izvoza oružja u Saudijsku Arabiju dok ne bude rasvijetljen slučaj Kašogi", kazala je Merkel u obraćanju pristalicama u Ortenbergu u njemačkoj pokrajini Hesen.

"Pogledajte kako je monstrouzno ono što se dogodilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Posebno naglašavam, ovaj slučaj mora biti rasvijetljen i neće biti izvoza oružja u Saudijsku Arabiju dok se ovaj slučaj ne rasvijetli", rekla je njemačka kancelarka.

Njemačka je u prvih devet mjeseci ove godine Saudijskoj Arabiji prodala oružje u vrijednosti od 417 miliona eura.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski bezbjednosni izvori su ranije potvrdili da Kašogi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Kašogija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Kašogi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Kašogijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije