Svijet

Merkel: Nema napretka u vezi sa Ukrajinom

Merkel: Nema napretka u vezi sa Ukrajinom
Merkel: Nema napretka u vezi sa Ukrajinom

MILANO - Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da nema napretka u razgovoru sa Rusijom o rješavanju krize u Ukrajini.

"Ovdje do sada ne vidim nikakav napredak", rekla je Merkelova novinarima poslije sastanka evropskih lidera sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u Milanu.

Ona je dodala da će razgovori biti nastavljeni i da je "bilo napretka u vezi sa nekim detaljima", ali da "ostaje glavno pitanje nastavka kršenja teritorijalnog intergiteta Ukrajine".

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej izjavio je poslije sastanka da ima pozitivnih pomaka u rješavanju situacije u Ukrajini.

"Složili smo se da su protokol iz Minska o prekidu vatre i mirovni plan od ključnog značaja. Treba da to primijenimo. To bi garantovalo da Ukrajina ponovo ima budućnost. Implementacija je ključna riječ", rekao je Rompej, prenio je TASS.

On je dodao da su se lideri na radnom doručku u Milanu dogovorili da danas i u narednim danima nastave diskusiju o dva ključna pitanja u vezi sa Ukrajinom  - organizaciji izbora i nadgledanju granica.

Sastanku na marginama azijsko-evropskog samita prisustvovali su lideri Rusije, Ukrajine, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije