Svijet

Merkel: Neshvatljiv potez kopilota

Merkel: Neshvatljiv potez kopilota
Merkel: Neshvatljiv potez kopilota

BERLIN - Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da će njena zemlja dati punu podršku istrazi o padu putničkog aviona kompanije "Džermanvings" na Alpima i da je uloga kopilota u ovom događaju "neshvatljiva".

Merklova je izjavila da je šokirana najnovijim informacijama i da je to dodatan teret za porodice žrtava.

Francusko tužilaštvo ranije je saopštilo, poslije preslušavanja audio zapisa iz "crne kutije", da je kopilot Andreas Lubic prije dva dana namjerno oborio avion "erbas A320" sa 150 putnika i članova posade.

"Teško je izmjeriti patnju koju je ova katastrofa donijela tolikim porodicama. Danas smo dobili novosti koje su ovoj tragediji dale novu, nemjerljivu i neshvatljivu dimenziju", rekla je Merkelova.

U međuvremenu, "Špigl" izvještava da su Lubicovi prijatelji izjavili da je on patio od premora ili depresije 2009. godine i da je morao da napravi pauzu u obučavanju za pilota.

Tokom "Lufthanzine" konferencije za novinare postavljeno je pitanje o ovoj pauzi, ali nije bilo jasnih odgovora.

Karsten Špor, direktor "Lufthanze", matične kompanije "Džermanvingsa", rekao je da je Lubic poslije prekida prošao sve testove i dovršio obuku te da je mogao da leti bez ikakvih ograničenja ili uslova.

Članovi Lubicovog letačkog kluba "Vestervald" rekli su da je on bio zadovoljan poslom u "Džermanvingsu" i da je ostavljao utisak srećne osobe.

Predsjednik ovog kluba Peter Ratke izjavio je da ne prihvata procjenu francuskog tužilaštva da je kopilot namjerno oborio avion. "Ne vidim kako neko može da izvuče takav zaključak prije završetka istrage", rekao je Ratke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije