Svijet

Merkel: Nikoga nećemo spriječavati da traži azil

Merkel: Nikoga nećemo spriječavati da traži azil
Merkel: Nikoga nećemo spriječavati da traži azil

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da njena zemlja neće sprečjavati nikoga u namjeri da traži azil.

Njemački zvaničnici nedavno su predvidjeli da će u tu zemlju do kraja godine stići do 800.000 migranata.

@Pravo na politički azil nema ograničenja u broju azilanata. Kao snažna, ekonomski zdrava država imamo moć da učinimo šta je neophodno i da svaki azilant bude pošteno saslušan”, rekla je Merkelova za njemački dnevnik "Funke", a prenose agencije.

Ona je ponovila stav njene Vlade da će svaki migrant koji ne ispunjava kriterijum za azil biti vraćen u matičnu državu.

Merkelova je naglasila da njena Vlada ne planira da povećava porez kako bi pokrila dodatne troškove zbog dolaska migranata.

Analitičari ističu da je dobra volja, koju je Njemačka iskazala za prijem izbjeglica, suprotna u odnosu na druge zemlje, poput Mađarske i Britanije.

Merkelova je naglasila da je potresno vidjeti više stotina migranata koji na željezničkoj stanici u Budimpešti uzvikuju "Njemačka, Njemačka".

“Nije uvijek bilo tako, ali ipak moram insistirati na poštenoj raspodjeli tereta širom cijele Evrope”, istakla je njemačka kancelarka.

Njemačka i nekoliko drugih članica EU pozvale su na formiranje posebnih prijemnih centara u Italiji i Grčkoj gdje bi migranti mogli boraviti do obrade njihovih zahtjeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije