Svijet

Merkel: Njemačka će da smanji priliv izbjeglica

Merkel: Njemačka će da smanji priliv izbjeglica
Merkel: Njemačka će da smanji priliv izbjeglica

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je na kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije da će Njemačka smanjiti priliv izbjeglica i dodala da je uvjerena da će Evropa položiti "istorijski test" koji je pred njom.

Angela Merkelov je istakla da je njena odluka sa početka septembra da primi u Njemačku izbjeglice koje su u većem broju bile zaglavljene u Mađarskoj bila "humanitarni imperativ", prenijela je agencija AP.

"Nešto što je do tada bilo daleko od nas i mogli smo da vidimo samo na televiziji, sada nam se bukvalno pojavilo na kućnom pragu", istakla je njemačka kancelarka.

"Rat u Siriji, bombardovanje naroda od strane režima predsjednika Bašara Asada, širenje Islamske države u Siriji i Iraku, činjenica da Libija nema funkcionalnu vladu, situacija u Avganistanu - sve to više nije daleko od nas, već nam se približilo", navela je Merkelova.

Iako je ponovo istakla da se drži svog principa pomoći izbjeglicama, ona je ukazala i na cilj da se njihov broj smanji.

"Mi želimo da smanjimo i smanjićemo broj izbjeglica, jer je to u svačijem interesu", istakla je njemačka kancelarka, čija zemlja bi, prema procjenama, od početka krize do kraja godine mogla da primi ukupno jedan milion izbjeglica.

Merkelova je izbegličku krizu opisala kao "istorijski test" za Evropu", a ovu godinu kao "nevjerovatnu godinu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije