Svijet

Merkel: Obaranje ruskog aviona komplikuje situaciju

Merkel: Obaranje ruskog aviona komplikuje situaciju
Merkel: Obaranje ruskog aviona komplikuje situaciju

Obaranje ruskog aviona, koje su izvršile turske snage, komplikuje proces pronalaženja političkog rješenja u Siriji, pa moraju biti preduzete sve mjere da bi se izbjegla dalja eskalacija, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Situacija je pogoršana zbog obaranja ruskog aviona. Moramo učiniti sve da bi bila izbjegnuta eskalacija. Naravno da svaka zemlja ima pravo na odbranu svoje teritorije, ali, sa druge strane, poznata nam je napetost zbog situacije u Siriji i okruženju", izjavila je Merkelova u govoru pred poslanicima njemačkog Donjeg doma parlamenta.

Ona je istakla da je juče telefonom razgovarala sa turskim premijerom Ahmedom Davutogluom i da je od njega zatražila da učini sve radi deeskalacije situacije.

Obaranje ruskog aviona nedaleko od sirijske granice jedan je od najtežih sukoba između neke članice NATO-a i Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je na avion pucano kada je bio kilometar unutar Sirije i upozorio je na "ozbiljne posljedice" zbog, kako je naveo, "uboda u leđa koje su izvršili saučesnici terorista".

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je jutros da Vašington vjeruje da je ruski avion pogođen unutar sirijskog vazdušnog prostora nakon kratkog ulaska u Tursku.  Zvaničnik zasniva ovaj zaključak na toplotnom tragu iza letjelice.

Međutim, Turska u pismu poslatom Savjetu bezbjednosti UN tvrdi da je ruski avion oboren u vazdušnom prostoru te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije