Svijet

Merkel i Mogerini: Podrška integraciji zapadnog Balkana EU

Merkel i Mogerini: Podrška integraciji zapadnog Balkana EU
Merkel i Mogerini: Podrška integraciji zapadnog Balkana EU

BEČ - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da konferencija u Beču izražava volju zemalja članica EU i Komisije EU da daju podršku i otvore perspektivu za pristup zemalja Zapadnog Balkana Uniji.

Merkelova je na samitu u Beču istakla da je posebno raduje to što se od prošle godine promjenio pristup zvaničnika zemalja Zapadnog Balkana jer su se oni sastajali sami, bez posrednika razgovarali o projektima infrastrukture, razmjene mladih ljudi.

Takođe, dodaje Merkelova, projekti o kojima se razgovoralo dovode do otvaranja novih radnih mjesta, čime se rješenjem problema nezaposlenosti mladih stvara nada za budućnost u tim zemljama.

Njemačka kancelarka posebno ističe da su sporazumi postignuti u Briselu između Beograda i Prištine, a posredstvom visoke predstavnice EU Federike Mogerini, rješili neka pitanja što je, kaže, dalo nadu.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini rekla je da se nada da će Beč i u budućnostu biti domaćin mnogih pregovara.

"Trebaju nam očajnički dobre vijesti", rekla je Mogerini i naglasila da su u Briselu potpisana četiri sporazuma između Beograda i Prištine.

"Lideri su bili hrabri, potpisana su četiri teška sporazuma. Otvorili smo put u budućnost i postavili primjer kakva je potrebna saradnja u regionu", navela je Mogerini i naglasila da su svi učesnici odali priznanje dveju strana za sporazume.

Visoka predstavica je istakla da kada imamo dobre vesti treba ih naglasiti jer to otvara put za dalje.

Prema njenim rečima, konferencija u Beču pomaže zemljama Zapadnog Balkana u evrointegracijama.

"Potrebni su nam konkretni rezultati, a glavna odgovornost je na liderima. Imamo generaciju lidera koji su veoma posvećeni i hrabri", kaže Mogerini.

Merkelova naglašava da su svi učesnici konferencije duboko potreseni informacijom da je skoro 50 ljudi izgbilo život krivicom krijumčara.

"To nas upozorava da tema migracije mora brzo i u duhu Evrope da se riješi. Imamo više izbjeglica nego tokom Drugog svjetskog rata. Uspjevali smo da živimo mirno i da napravimo da se i na Zapadnom Balkanu živi mirno", ističe Merkelova i dodaje da i ljudima kojima je ugrožen život treba dati zaštitu.

Ona je najavila da su Njemačka, Austrija, Francuska, ali i Italija i Grčka saglasne da treba pokrenuti pitanje fer raspodjele tereta izbjeglica, i da će podnijeti prijedlog za kvote, kao i da će se tada jasno vdieti ko je protiv.

Kada je riječ o Balkanu, Merkel je ocijenila da su zemlje regiona tranzitne na putu ka Evropi i da su zato izložene velikom teretu zbog čega EU ima obavezu "da im taj izazov ublaži".

S tim u vezi ona je prenijela da su učesnici Samita jedinstveni u stavu da se zemlje koje već vode pregovore ili su neposredno pred početkom pregovora sa EU tretiraju kao bezbjedne države, čiji građani nemaju osnove za dobijanje azila.

"To nas osnažuje u zahtevu da zajednički stavramo ekonomsku dinamiku", podvukla je njemačka kancelarka dodajući da će oni koji su iz bezbjednih država morati da se vrate, kako bi se licima kojima je potrebna pomoć pružila zaštita.

Učesnici Samita su na radnom ručku, a na prijedlog predsjednika Austrije Hajnca Fišera, minutom ćutanja odali počast tragično nastradalim izbjeglicama kod austrijskog grada Pandorf.

Vučić: EU za nas nije bankomat, dijelimo iste vrijednosti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi i žele da budu u EU, ali i podvukao da region na EU ne glada kao na bankomat, već kao na organizaciju sa kojom dijeli iste vrijednosti.

Vučić je u Beču, gdje se novinarima obratio zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom ispred čitavog regiona rekao je da "ne tražimo pomoć, niti molimo Evropljane da nas prihvate takvi kakvi smo danas".

"Sprovodimo mnoge reforme i mere fiskalne konsolidacije, ekonomski put smo uspeli da pretvorimo u put rasta", rekao je Vučić dodajući da zemlje zapadnog Balkana mogu da budu nova snaga.

Naglašavajući da govori ispred svih zemalja regiona, Vučić je naveo da EU ne volimo zato što na nju gledamo kao na automat za podizanje novca, već kao organizaciju koja se satoji od brojnih institucija sa veoma važnim vrijednostima koje dijelimo.

"Zato danas ne insitiramo samo na novčanoj pomoći, već političkoj podršči Merkelove, Fajmana, Mogerini i duboko smo zahvalni tome, a sposobni smo da dovoljno zaradimo sami", porčio je Vučić.

Svi mi pripadamo Evropi, naglasio je Vučić, i vjerujemo da treba da pripadamo EU, a spremni smo da preuzmemo na sebe teret kada je riječ o migrantima i da to pitanje, kao i do sada, rješavamo, ozbiljno i odgovorno.

"Spremni smo da čujemo šta će biti naši zadaci u budućnosi i sprmeni smo da ih ispunimo", kazao je Vučić.

Zemlje zapadnog Balkana, ponovio je Vučić, pripadaju Evropi, a iako smo iz različitih zemlja i naroda, dijelimo uglavnom iste vrijednosti.

"Siguran sam da će vaše poštovanje pronaći plodno tlo u našim zemljama. Još jednom hvala na podršci svim zemljama regiona, a pogotovo Srbiji", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije