Svijet

Merkel i Oland predlažu trajni sistem o primanju izbjeglica

Merkel i Oland predlažu trajni sistem o primanju izbjeglica
Merkel i Oland predlažu trajni sistem o primanju izbjeglica

PARIZ - Francuska i Njemačka dogovorile su se danas da predlože trajni i obavezujući sistem o primanju izbjeglica i azilanata, posebno Sirijaca, u EU, saopštio je francuski predsjednik Fransoa Oland.

"Mi smo predložili zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel stalan i obavezujući mehanizam. Verujem da ono što danas postoji nije više dovoljno i ima zemalja koje ne preuzimaju svoje moralne obaveze pa će nam biti potrebno da idemo dalje od toga", rekao je Oland na zajedničkoj pres konferenciji sa irskim premijerom Endom Kenijem, prenosi Rojters.

Nešto ranije je iz kabineta francuskog predsjednika Fransoa Olanda saopšteno da će Francuska i Njemačka načiniti zajedničke predloge o tome kako da prime izbjeglice i pravedno i proporcionalno rasporede njihov broj širom Evrope.

"EU mora djelovati na odlučan način i u skladu sa svojim vrijednostima", navodi se u saopštenju objavljenom nakon što je Oland telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Rojters.

"Ti muškarci i žene sa svojim porodicama bježe od rata i progona. Njima je potrebna međunarodna zaštita", kaže se u saopštenju.

Dodaje se i da Njemačka i Francuska žele da odrede zajedničke standarde o jačanju evropskog sistema za azilante kao i da osiguraju povratak ilegalnih migranata u njihove zemlje porijekla i pruže neophodnu podršku zemljama koje migranti koriste za tranzit, navodi Rojters.

Kako prenosi AFP, Njemačka i Francuska su se takođe složile da su neophodne obavezujuće kvote unutar EU kako bi se rasporedio teret i dodale da će taj stav prenijeti evropskim institucijama.

"To je princip solidarnosti", rekla je kancelarka Merkel novinarima tokom posjete švajcarskoj prestonici, navodi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije