Svijet

Merkel i Vučić: Migranti su problem cijele Evrope (VIDEO)

 Merkel i Vučić: Migranti su problem cijele Evrope (VIDEO)
Merkel i Vučić: Migranti su problem cijele Evrope (VIDEO)

Angela Merkel je nakon susreta sa premijerom Srbije izrazila uvjerenje da će najnoviji sporazumi u dijalogu sa Prištinom dati važan impuls napretku Srbije u evropskim integracijama.

Srbija je ispunila sve teške uslove Njemačke na putu ka EU, rekao je Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas posjetu Berlinu razgovorom sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a to je njihov treći susret u posljednja tri mjeseca.

Posljednji put premijer Srbije i njemačka kancelarka su se sreli na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču, krajem augusta.

Angela Merkel iznijela je uvjerenje da će najnoviji sporazumi u dijalogu sa Prištinom dati važan impuls napretku Srbije u evropskim integracijama, a premijer Aleksandar Vučić je izrazio nadu da će poglavlja biti otvorena još u toku ove godine.

Njemačka kancelarka je istakla da je najnovjim sporazumima napravljen suštinski napredak, čime je stvorena situacija koja značajno doprinosi miru na zapadnom Balkanu.

Rezultati reformi

"To su hrabre odluke koje je Priština donijela, ali i Beograd", istakla je ona na konferenciji za štampu povodom sastanka sa premijerom Srbije.

"Vjerujem da će ti rezultati dati važan impuls napretku Srbije u EU", istakla je ona.

Dodala je da je Vučić doputovao u Berlin da bi njemačkom parlamentu predstavio rezultate reformi koje je preduzela njegova vlada.

Merkel je podvukla da je Srbija suočena sa velikim izazovom kojeg donosi izbjeglička kriza.

"Srbiju, iako nije članica EU, ali je činjenica da izbjeglice u tu zemlju dolaze iz jedne države članice, i potom ponovo ulaze na tlo EU, posebno pogađa ovaj problem", rekla je Merkel.

Ona je dodala da, imajući u vidu probleme Srbije, mora prijateljski razgovarati sa srpskim premijerom o zajedničkom djelovanju.

Što se tiče lažnih azilanata iz regiona zapadnog Balkana, Merkel je kazala da postoji saglasnost sa Srbijom da je ona, kao zemlja kandidat, sigurna država i da njeni građani nemaju pravo na azil, ali i da će se činiti sve da mladi u Srbiji imaju perspektivu.

Srpski premijer kazao je da će o evropskim integracijama danas govoriti u Bundestagu i u Konrad Adenauer fondaciji, i da očekuje otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Vučić: Srbija će se pokazati kao istinski, evropski partner

Srbija će biti istinski evropski partner u riješavanju aktuelnih izazova, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, i izrazio zadovoljstvo razgovorom sa šeficom njemačke vlade, koji je uslijedio na njen poziv.

Vučić je u izjavi novinarima ujedno izrazio uvjerenje da će do kraja godine biti otvorena prva poglavlja sa Srbijom.

On je objasnio da je imao dug i ozbiljan razgovor od sat vremena, koji je potom nastavljen sa njenim savjetničkim timom.

"Svaki razgovor sa Merkelovom je posebna čast i pokazuje kako ugled Sbrije u svetu postaje sve snažniji i jači i ne može više da se prikriva", kazao je Vučić.

U tim razgovorima, prema njegovim riječima, prošlo se kroz sve teme, od evropskih integracija, sve što pripremamo za Bundestag, do pitanja stabilnosti Balkana, regionalne ekonomske i političke stabilnosti, a najviše vremena je posvećeno lažnim azilantima i izbjeglicama.

"Po pitanju lažnih azilanata smo se brzo složili, ali najviše vremena smo posvetili izbegličkoj krizi, jer postoji podela na ekonomske migrante i stvarne izbeglice. Stvarne izbeglice dolaze iz Sirije, Iraka i delom Avganistana. Razgovarali kako se ponašaju određene evropske zemlje. Pun ponosa sam rekao da Srbija pokazuje apsolutnu solidarnost sa problemima izbeglica, ali i sa Nemačkom i Evropom", istakao je Vučić.

On je kazao da je potpuno uvjeren da je kancelarka Merkel to dobro primjetila i razumijela.

"Čini mi se da su mnogi Evropu strašno voleli dok je trebalo da Evropa, Nemačka i drugi da plaćaju kroz evropske fondove za razvoj nečije poljoprivrede, te pomoć posle prirodnih katastrofa, ali, kada je potrebno da se pomogne Evropi i evropski pomaže onda je odziv mnogo manji", kritikovao je srpski premijer.

On je istakao da se Srbija neće tako ponašati, i da je zahvalna na podršci EU poslije poplava.

"Ne zaboravite da od mostova koje otvaram bar polovinu smo izgradili iz sredstava EU. Kod nas zahvalnost ne traje kraktko. Mi ćemo zbog toga deo paketa evropske odgovornosti biti spremni da preuzmemo na sebe", poručio je Vučić.

On je kazao da je još mnogo otvorneih pitanja i da predstoje razgovori sa Evropskom komisijom, UNHCR-om i njemačkom vladom o tome šta Srbija može još da preuzme.

"Srbija će se pokazati kao istinski i evropski partner nemačkim prijateljima", uvjeren je Vučić dodajući da Srbija Njemačku smatra iskrenim prijateljem i želi još bližu saradnju.

On je, kako je preneo, zamolio kancelarku da utiče na dolazak još većeg broja investitora iz te zemlje.

"I u ovoj krizi umećemo da pokažemo svoje najbolje lice, a i ljudima koji su se našli u nevolji pomognemo", podvukao je Vučić.

On je rekao da je čuo okvirni plan Merkelove za riješenje izbjegličke krize, ali da ne može o tome još da govori.

"U jednačini u kojoj imate tri nepoznate, a jednu poznatu teško je izračunati te tri. Kada budemo imali još jednu poznatu moćićemo da govorimo otvorenije o tome. Ništa strašno se neće događati. Nikakve priče o naseljavanju 500.000 ljudi u Srbiji, nikakvih teorija zavere nema", objasnio je on.

Upitan za otvaranje poglavlja Vučić je kazao da predstoji važan sastanak u Bundestagu.

"Kao što Nemci drže do reči Srbije, i naše vlade, i mene kao njenog predsednika, ja veoma poštujem nemačku reč i poglavlja će biti otvorena verujem do kraja godine", zaključio je on.

Merkel čestala Vučiću pobjedu srpskih košarkaša

Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je danas srpskom kolegi Aleksandru Vučiću na pobjedi košarkaša protiv reprezentacije Njemačke i rekla da su naši sportisti pokazali da su naučili da pobjeđuju u posljednjoj sekundi.

"Ona je prokomentarisala našu pobedu. Ja sma bio džentelemn i slatko sam se nasmešio. Rekla je da smo naučili da u poslednjoj sekundi pobeđujemo", preneo je Vučić.

"Počeli smo mi da dobijamo tu vrstu snage i nemačkog duha da u poslednjem trenucima pobeđujemo. Ranije smo u tim situacijama gubili",naveo je premijer.

Vezana vijest: Vučić se sastao s Merkelovom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije