Svijet

Merkel najavila odluku vlade o isporuci oružja Iraku

Merkel najavila odluku vlade o isporuci oružja Iraku
Merkel najavila odluku vlade o isporuci oružja Iraku

BERLIN - Njemački kancelar Angela Merkel najavila je da će njena vlada najkasnije ovog vikenda donijeti odluku o isporuci oružja Iraku, prenose njemački mediji danas, ukazujući da su druge države već poslale oružje za borbu protiv terorističke grupe Islamska država (IS) u Irak.

Merkelova je rekla da će Berlin najkasnije do nedjelje donijeti odluke i da Bundestag zatim, na posebnoj sjednici u ponedeljak, može o tome debatovati, ali da neće biti formalnih odluka parlamenta.

Njemačka opozicija, međutim, zahtijeva odluku Bundestaga o isporuci naoružanja Iraku.

"Odluka Bundestaga o jednoj takvoj isporuci naoružanja koja se u javnosti kritički posmatra, više je nego nužna", izjavila je šef opozicione partije Zeleni Simona Peter.

Merkelova će, kako se najavljuje, na sjednici Bundestaga u ponedeljak podnijeti vladinu deklaraciju o temi isporuke naoružanja za borbu protiv IS, terrističke grupe koja, navodi se, želi da uspostavi islamistickcu državu u Iraku i Siriji i pri tom je već počinila strašno nasilje protiv civila.

Njemački Bundesver je već stavio na raspolaganje opremu za kurdske borbene snage u sjevernom Iraku - oko 4.000 šljemova, 4.000 pancirnih košulja, 700 aparata za komunikaciju, ali i 20 aparata za pronalaženje metala, 30 sondi i druga tehnička sredstva.

Ministarstvo odbrane u Berlinu bi do sjednice njemačke vlade ovog vikenda trebalo da sačini listu ručnog i drugog naoružanja koje bi se Kurdima besplatno stavilo na raspolaganje, prenose njemački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije