Svijet

Merkel o izborima u Bavarskoj: Izgubljeno je mnogo povjerenja

Merkel o izborima u Bavarskoj: Izgubljeno je mnogo povjerenja
Foto: Tanjug | Merkel o izborima u Bavarskoj: Izgubljeno je mnogo povjerenja

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će vratiti povjerenje glasača nakon što su razmirice unutar njene koalicije triju stranaka uticale na izborne poraze u Bavarskoj.

U osvrtu na turbulentnih godinu dana od opštih izbora 2017., nakon kojih su uslijedili bolni koalicijski pregovori uz oštre prepirke oko imigracije, kancelarka je priznala kako je "mnogo povjerenja izgubljeno".

Naglasila je kako se očekuje da će njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska bavarska Hršćansko-socijalna unija (CSU) "djelovati na jedinstven način", ukazujući na prijepor sa CSU-ovim Ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom.

Njeni koalicijski partneri CSU i SPD pretrpjeli su na izborima u Bavarskoj održanim u nedjelju velike gubitke, zbog čega je Merkel zaključila da "kao kancelarka mora učiniti više kako bi osigurala povjerenje"

Vladajuće su stranke bile šokirane rezultatima regionalnih izbora na kojima je CSU pao na 37 odsto, izgubivši apsolutnu većinu u Bavarskoj kojom je vladao još od 1960-ih.

Socijaldemokratska stranka Njemačke, Merkelin drugi koalicijski partner, pala je na 9,7 odsto, čime je prepolovila svoju potporu i dosegla najgori izborni rezultat ikad na regionalnim izborima.

(NN/Hina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije