Svijet

Merkelova: Stvoriti evropski Savjet bezbjednosti i zajedničku vojsku

Merkelova: Stvoriti evropski Savjet bezbjednosti i zajedničku vojsku
Foto: Tanjug/AP | Merkelova: Stvoriti evropski Savjet bezbjednosti i zajedničku vojsku

BERLIN – Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je u Strazburu evropskim parlamentarcima da se formira evropski Savjet bezbjednosti po principu smjenjivanja članova, koji bi donosio važne odluke u EU.

“Predložila sam da se uvede evropski ’Savet bezbjednosti‘ čiji bi članovi radili po principu smjenjivanja i koji bi brzo donosio važne odluke“, rekla je Merkelova.

Kancelarka je dodala da samo ujedinjena Evropa može da bude dovoljno jaka kako bi je čuli na svjetskoj sceni i pozvala da se dođe do zajedničkih rješenja u onim oblastima u kojima bi to omogućavali sporazumi.

Prema njenim riječima, za Evropsku uniju je neophodno da postane samostalnija i preuzme sudbinu u sopstvene ruke, kako bi preživjela kao društvo. 

Komentarišući stvaranje zajedničke evropske vojske, Merkelova je rekla da bi zajednička vojska pokazala svijetu da je rat u Evropi nemoguć.

Govoreći u Evropskom parlamentu u Strazburu, Merkelova je istakla da je dobro što EU ima velike uspjehe u vojnoj saradnji, "ali moramo da radimo na viziji da jednog lijepog dana stvorimo pravu evropsku vojsku“.

Kancelarka je dodala da bi zajednička evropska vojska pokazala svijetu da je novi rat nemoguć između evropskih zemalja i da to ne bi bila armija protiv NATO-a, to bi bio dobar dodatak NATO-u, jer niko ne dovodi u pitanje klasični odnos između EU i Sjevernoatlantskog saveza.

Prošle nedjelje je predsjednik Francuske Emanuel Makron predložio stvaranje panevropske vojske. Prema njegovim riječima, Evropa se trenutno suočava sa brojnim pokušajima miješanja u njene unutrašnje procese i sajber-prostor, tako da mora da se brani samostalno — od Kine i Rusije, pa čak i od Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije