Svijet

Merkelova otkrila zašto Njemačka nije napala Siriju

Merkelova otkrila zašto Njemačka nije napala Siriju
Foto: Tanjug/AP | Merkelova otkrila zašto Njemačka nije napala Siriju

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je „nesavršen sporazum sa Iranom“ bolji od nikakvog sporazuma, kao i da će njena zemlja pažljivo pratiti da li se ispunjava.

Ona je to rekla za izraelsku televiziju Kanal 10 i dodala da razumije zabrinutost Izraela povodom onoga što radi Iran, ali da ima drugačije mišljenje o tome koji je najbolji način da se ta prijetnja otkloni, prenosi „Jerusalim post“.

„Premijer Benjamin Netanijahu vjeruje da sporazum između Zapada i Irana ne pruža bezbjednost koju bi volio. Smatramo da postojeći okvir, iako nije savršen, bolje je imati nego nemati nikakav dogovor. Nastavićemo o tome da raspravljamo“, rekla je Merkelova.

Upitana o odluci Berlina da ne učestvuje u prošlonedjeljnom bombardovanju Sirije, ona je kazala da, iako je prepoznala značaj održavanja Konvencije o hemijskom oružju, koja je uspostavljena nakon Prvog svjetskog rata, Njemačka je imala i druge uloge u dijelu onoga što je nazvala „zapadnim sindikatom“.

„Imamo podjelu poslova. Postoje stvari koje rade zemlje poput Francuske, Velike Britanije i SAD, kao u ovom slučaju. Postoje druge stvari u kojima se SAD i druge zemlje oslanjaju na nas, na primjer, stvari poput ostanka u Avganistanu, ili preuzimanja odgovornosti u Maliju… Rekli smo da je ova operacija bila neophodna i proporcionalna“, izjavila je Merkelova.

Upitana da prokomentariše rastući antisemitizam u Evropi, a posebno u Njemačkoj, Merkelova je kazala da je opterećena činjenicom da njena država još nije potpuno uništila antisemitizam i upozorila da je ta pojava povećana sa masivnim prilivom imigranata u Njemačku, od kojih su mnogi sa Bliskog istoka.

„Imamo nove fenomene, poput izbjeglica, ili ljudi porijeklom iz arapskih zemalja koji sa sobom donose različite oblike antisemitizma. Nažalost, antisemitizam je ovdje vladao i ranije. Tužni smo zbog činjenice da decenijama nakon osnivanja Savezne Republike ne postoje jevrejska obdaništa, škola i sinagoga koje nemaju policijsku zaštitu“, rekla je Merkelova.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će Njemačka prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, rekla da treba ići ka dvodržavnom rješenju, uprkos velikim razlikama.

„Status Jerusalima može biti određen jedino u ovom kontekstu. Zato nećemo preseliti ambasadu u Jerusalim. Želimo jevrejski i demokratski Izrael, ali i održivu državu za Palestince“, rekla je Merkelova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije