Svijet

Merkelova s Turcima samo gubila vrijeme

Merkelova s Turcima samo gubila vrijeme
Merkelova s Turcima samo gubila vrijeme

BERILN - Pregovori njemačke kancelarke Angele Merkel sa turskim vlastima su čisto gubljenje vremena, piše "Politiko"

List navodi da Ankara traži još više novca kako bi se izborila sa prilivom izbeglica, a da za uzvrat ne nudi ništa.

Ispostavilo se da Turskoj nisu dovoljne tri milijarde evra, koliko je EU predvidela da da Ankari kako bi se izborila sa migratima, i sada je antikrizna strategija Merkelove ugrožena, piše Politiko, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Turska, u koju dolazi najveći broj izbjeglica iz Sirije, u centru je kancelarkine strategije za prevazilaženje migrantske krize, a novembra prošle godine EU je sa Ankarom usaglasila plan djelovanja, koji je obuhvatao i plan da se poboljšaju uslovi kako bi se izbjeglice zadržale u Turskoj.

U realizaciji plana došlo je, međutim, do problema zbog finansijskih sporova i zbog toga što turska strana nije izvršavala svoj dio obaveza.

"Merkelova je očajnički pokušavala da pronađe brzo rešenje za krizu, odbacujući napade njemačkih populista", piše Politiko.

Jučerašnji susret Merkelove i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana šesti je od oktobra, što je bio razlog za podsmijeh njemačkih medija na račun kancelarke - da se sa turskim ministrima sreće češće nego sa ministrima u sopstvenoj vladi.

List, međutim, konstatuje da broj susreta nije dao kvalitet - ni Erdogan ni premijer Ahmet Davutoglu nisu iznijeli nikakav suštinski prijedlog.

Na primjer, Ankara se složila da sarađuje sa njemačkim volonterskim organizacijama za pomoć izbjeglicama i dala je zeleno svjetlo za koordinaciju akcija turske policije sa njemačkim kolegama u borbi protov šverca migranata.

Merkelova i Davutoglu su govorili i o NATO - snage Alijanse biće angažovane u patroliranju morskom granicom između Turske i Grčke, ali taj projekat je u fazi razmatranja, dodaje Politiko.

Ma koliko da su to važni koraci, to nije ono što je očekivao Berlin, konstatuje list, dodajući da su politički oponenti Merkelove njenu posjetu ocijenili kao čisto gubljenje vremena.

"Stalni odlasci u Ankaru ne mogu da zamijene vladin program borbe sa krizom, kojeg, kao i prije, nema", ovim rečima je situaciju prokomentarisao potpredsjednik Evropskog parlamenta Aleksandar Lambsdorf.

Kada je riječ o novcu, Turska je počela da vrši pritisak na evropske vlasti još pre nego što je dobila prvu tranšu u skladu sa novembarskim dogovorom, obrazlažući to stavom da je na sebe preuzela veliki dio problema, više nego bilo koja zemlja u region, navodi Politiko.

"Prvo moramo da potrošimo ovaj novac i tek potom možemo da se vratimo na to pitanje", rekla je Merkelova na pitanje novinara da li će EU povećati obim finasijske pomoći Turskoj.

Njen odgovor pokazuje da EU praktično nema drugi izbor, zaključuje Politko.

(N.N/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije