Svijet

Merkelova za slobodu obrezivanja

Merkelova za slobodu obrezivanja
Merkelova za slobodu obrezivanja

BERLIN - Portparol kancelara Angele Merkel obećao je muslimanskoj i jevrejskoj zajednici u Njemačkoj da će oni moći slobodno da provode obred obrezivanja dječaka uprkos zabrani suda, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa vjerskim slobodama.

"Vlada želi, i to je sasvim jasno, da i jevrejska i muslimanska zajednica imaju svoj vjerski život u Njemačkoj", rekao je portparol Merkelove Stefen Zibert.

On je dodao da obrezivanje, izvedeno na odgovoran način, mora biti moguće u Njemačkoj bez kažnjavanja.

"Svima je dobro poznato da u jevrejskoj religiji rano obrezivanje ima veliko značenje", rekao je Zibert, dodajući da će kabinet Merkelove biti uključen u napore da se riješi ovaj problem.

On je dodao da je potrebno donijeti brzo odluku i to se ne smije odlagati, prenosi Rojters.

"Vjerska sloboda je veoma važno pravno pitanje za nas", rekao je on. Evropski rabini došli su u Berlin ove sedmice da lobiraju protiv, kako su rekli, napada na vjerske slobode, uz podršku muslimanskih i hrišćanskih vođa u neobičnom nastupu zajedništva, i uz podršku mnogih njemačkih političara.

U obrazloženju odluke u slučaju muslimanskog dječaka koji je doveden ljekaru, jer je krvavio nakon obrezivanja, sud u Kelnu saopštio je da ta praksa predstavlja nanošenje tjelesnih povreda i ne smije se provoditi na mladim dječacima, već na starijim muškarcima koji to sami odobre.

To, međutim, nije dozvoljeno u okviru jevrejske vjerske prakse, prema kojoj muška djeca moraju da budu obrezana osam dana od rođenja, niti za mnoge muslimane, kod kojih doba obrezivanja varira u zavisnosti od porodice, zemlje u kojoj žive kao i oblika islama koji praktikuju.

Njemačka je blizak saveznik Izraela i njen ambasador obećao je da će Komisija parlamenta za pitanja dijaspore braniti prava njemačke rastuće jevrejske zajednice.

Evropski rabini okončali su svoj sastanak u Berlinu u četvrtak u prilično prkosnom stavu.

Oni planiraju razgovore sa njemačkim muslimanskim i hrišćanskim liderima u Štutgartu naredne sedmice da vide kako se mogu zajedno suprotstaviti zabrani.

Odluka regionalnog suda u Kelnu odnosi se na grad i okolne oblasti sa oko dva miliona stanovnika.

Ukupna njemačka populacija je oko 82 miliona ljudi. U Kelnu živi oko 120.000 muslimana, čiji su planovi za gradnju centralne džamije izazvali antiimigrantsko raspoloženje.

Šef Konferencije evropskih rabina apelovao je na Jevreje u Njemačkoj da nastave sa obrezivanjem uprkos zabrani.

Međutim, njemačka Medicinska asocijacija, protiveći se zabrani jer može dovesti do toga da se obrezivanje počne vršiti ilegalno uz veći rizik od infekcije, savjetuje ljekarima da tu operaciju ne provode dok ne bude sasvim jasna pravna situacija.

Pinčas Goldšmit, glavni rabin u Moskvi, koji je organizovao sastanak, rekao je da je zabrana novi primjer predsrasuda u evropskom pravosuđu protiv nehrišćana nakon zabrane u Švajcarskoj gradnje minareta, zabrane u Francuskoj i Belgiji nošenja muslimanskih marama i pokušaja zabrane u Holandiji mesa koje ima halal sertifikat.

"Obrezivanje predstavlja osnovu pripadnosti jevrejskoj zajednici. Taj obred praktikuje se 4.000 godina i ne može se mijenjati", rekao je Goldšmit.

U Njemačkoj živi oko 120.000 Jevreja i četiri miliona muslimana, od kojih većina vodi porijeklo iz Turske, koja je, takođe, osudila odluku suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije