Svijet

Merkelovoj dvije nedjelje da nađe evropsko rješenje za migrante

Merkelovoj dvije nedjelje da nađe evropsko rješenje za migrante
Foto: Tanjug/AP | Merkelovoj dvije nedjelje da nađe evropsko rješenje za migrante

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je danas da će razgovarati sa državama članicama Evropske unije o problemima sa migracijom i da će svojoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) podnijeti izvještaj 1. jula.

Merkelova je naglasila da ne želi da Njemačka jednostrano odvraća migrante sa svojih granica, kao što to želi ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, prenosi AP.

Zehoferova stranka Hrišćansko-socijalna unija (CSU) i sestrinska partija Merkelove CDU pristala je danas da Merkelovoj da dvije nedjelje rok da potraži rješenje za migrante sa svojim evropskim partnerima.

Kancelarka je naglasila da joj je dogovor CDU i CSU o pooštrenju imigracine kontrole dao ono što joj treba kako bi tražila bilateralne sporazume sa drugim članicama EU.

Merkelova je na konferenciji istakla da bi neopravdano odvraćanje migranata sa njihovih granica moglo da izazove domino efekat, ali je pristala na zahtjev CSU da se ne primaju migranti kojima je ranije zabranjen ulazak.

Zehofer je rekao danas članovima svoje stranke da želi da kancelarki Merkel da rok do kraja juna za pronalaženje evropskog rješenja za migrantsko pitanje i pograničnu kontrolu, što je ona to prihvatila, javljaju agencije.

Rojters prenosi da je CSU danas ponudila Merkelovoj "maslinovu grančicu", predloživši da se plan o vraćanju migranata sa njemačke granice primijeni - postepeno.

CSU danas takođe odlučuje koliko daleko će ići u sporu sa njemačkom liderkom povodom migracija, koji je eskalirao u pretnju po njenu vladu.

Državni premijer Markus Zeder rekao je da će CSU na današnjem sastanku donijeti odluku o tome da li će insistirati na politici vraćanja nekih izbjeglica sa njemačke granice, ali da će na federalnom ministru Zehoferu biti da odluči da li će i kako primeijniti politiku koja bi mogla da dovede do raskida višedecenijskog saveza CSU sa CDU Angele Merkel.

"Danas šaljemo signal o riješenosti", rekao je ranije danas Zeder novinarima, po dolasku na sastanak predsedništva stranke u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije