Svijet

Meškov: Turska treba da plati nadoknadu za obaranje ruskog aviona

Meškov: Turska treba da plati nadoknadu za obaranje ruskog aviona
Meškov: Turska treba da plati nadoknadu za obaranje ruskog aviona

MOSKVA - Zamjenik ruskog šefa diplomatije Aleksej Meškov rekao je danas da bi Turska trebalo da plati nadoknadu za obaranje ruskog vojnog aviona prošlog mjeseca.

Meškov je poručio i da bi Turska trebalo da garantuje da se slični incidenti neće događati u budućnosti, prenose RIA Novosti.

Međutim, tursko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da na ruske zahtjeve nije moguće odgovoriti.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova je istakao da "nije moguće zadovoljiti ruske zahtjeve za obeštećenje zbog oborenog aviona", javio je Rojters.

On je dodao da ruska vojska djeluje kao da postoji neka uočena prijetnja od Turske, što je, kako je ocjenio, "pretjerano i nerealno".

Britanska agencija ocjenjuje da će najnoviji komentari vjerovatno dodatno pojačati tenzije u odnosima između Moskve i Ankare poslije obaranja ruskog aviona.

"Turska nema agresivan pristup prema ruskoj vojsci", naglasio je portparol turskog Ministarstva, izrazivši nadu da do eskalacija tenzija neće doći.

On je rekao da Turska ne planira da uspostavi vojne snage u okviru alijanse na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv terorizma, za koju je ocenio da je važan savez kad je riječ o vojnoj i obavještajnoj koordinaciji.

S druge strane, zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije se osvrnuo i na pregovore o rješavanju sirijske krize i istakao da se Moskva protivi isključivanju etničkih Kurda iz tih pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije