Svijet

Migranti, po nalogu policije, napustili trg u Budimpešti

Migranti, po nalogu policije, napustili trg u Budimpešti
Migranti, po nalogu policije, napustili trg u Budimpešti

BUDIMPEŠTA - Mađarska policija je večeras naložila migrantima da isprazne trg ispred željezničke stanice Keleti u Budimpešti i da se premjeste u podzemni prolaz ili posebno određenu tranzitnu zonu, javio je tv kanal M1.

Oni su to i poslušali i više ne uzvikuju parole kao ranije, prenosi agencija MTI.

Stotine izbjeglica je ranije danas protestovalo ispred glavne željezničke stanice u Budimpešti, Keleti, dok su se na trg ispred stanice poređali pripadnici mađarske interventne policije.

U međuvremenu, u Budimpešti je večeras održan skup podrške migrantima, a protiv planiranih izmjena mađarske vlade kada je riječ o politici prema migrantima.

Istovremeno, u blizini stanice u mjestu Roske, radikalni nacionalistički Jobik održao je, takođe, demonstracije, na kojima je zatraženo da južne granice Mađarske budu "hermetički" zatvorene kako bi se spriječio priliv ilegalnih ulazaka u zemlju, što bi moglo dovesti do humanitarne katastrofe.

Lider Jobika Gabor Vona rekao je da će njegova stranka obezbijediti dvotrećinsku većinu u parlamentu potrebnu da njihov prijedlog bude izglasan kao zakon.

Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Njemačku bez odgovarajućih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije