Svijet

Milionski grad obavijen smogom

VUHAN - Mlađim i starijim stanovnicima kineskog grada Vuhana danas je preporučeno da ne izlaze iz domova zbog guste magle koja je obavila ovaj grad od milion stanovnika, prenijeli su državni mediji.

Gusta magla žutozelene boje naglo se spustila jutros, zbog čega su stanovnici požurili da stave maske na lica, izjavili su očevici.

Zvanična agencija Sinhua prenijela je saopštenje odjeljenja za zaštitu životne sredine, u kojem se kaže da "djeca, starije osobe i lica sa srčanim i respiratornim problemima ne treba da izlaze napolje".

Sinhua je demantovala navode da magla rezultat industrijske nesreće u Vuhanu ili nedaleko od grada, poslije komentara na internetu da se dogodila eksplozija u hemijskom kompleksu sjeveroistočno od grada.

U izvještaju se navodi da je magla karbonskog sastava i da je rezultat sagorijevanja organske materije.

"Pogledao sam kroz prozor kancelarije i nisam mogao da povjerujem u ono što sam vidio. U prvom trenutku pomislio sam da će da padne kiša. Za 31 godinu u Vuhanu, nikada nisam vidio ništa slično. Veoma smo zabrinuti, jer ne znamo o čemu je riječ", izjavio je stanovnik Li Junžong.

Generalni konzulat Francuske u ovom gradu pozvao je stanovnike da ostanu u domovima, zatvore prozore i ograniče upotrebu klima-uređaja.

U saopštenju konzulata navodi se da uzrok pojave oblaka koji je obavio grad još nije poznat.

Sinhua navodi da se magla vidjela u sedam gradova provincije Hubei, uključujući Vuhan.

Zagađenje vazduha je sve veći problem u velikim kineskim gradovima, a vlasti su često izložene kritikama da potcjenjuju ozbiljnost situacije u urbanim područjima, naročito u Pekingu.

Sinhua navodi da su mjerenja u Vuhanu pokazala da se u vazduhu nalazi tri puta više čvrstih čestica od prosječne vrijedosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije