Svijet

Militanti Boko Harama odveli oko 500 djece iz Damaska

Militanti Boko Harama odveli oko 500 djece iz Damaska
Militanti Boko Harama odveli oko 500 djece iz Damaska

DAMASAK - Oko 500 djece, starosti do 11 godina, vodi se kao nestalo iz nigerijskog grada Damasaka nakon što su ga napustili ekstremisti Boko Harama, prenosi BBC.

Trgovac iz tog sjeveroistočnog grada rekao je za agenciju Rojters da su pripadnici ekstremističke organizacije Boko Haram poveli djecu sa sobom kada su odlazili.

Vojnici iz Nigera i Čada zauzeli su Damasak ranije ovog mjeseca, okončavši time višemjesečnu kontrolu islamističkih ekstremista.

Regionalne snage odigrale su ključnu ulogu, pomogaviši Nigeriji da pobijedi pobunjenike.

Hiljade ljudi ubijeno je od 2009. godine od kada je počela pobuna Boko Harama sa ciljem stvaranja Islamske države.

Maina Maji Lavan, senator sjeveroistočne nigerijske države Borno, kaže za BBC da ovaj slučaj spada u tipične.

"Djecu šalju u islamske škole, medrese, a mladiće, starosti od 16 do 25 godina, regrutuju i indoktriniraju ih kako bi imali kanale snabdijevanja za svoje užasne misije", rekao je Maina.

Grupa Boko Haram izazvala je međunarodni bijes u aprilu 2014. godine nakon što je otela više od 200 djevojčica iz granične skole u gradu Čibok.

Lider grupe Boko Haram Abubakar Šekau rekao je kasnije da su djevojčice udate za borce Boko Harama.

Damasak je trgovački grad u državi Borno blizu granice sa Nigerom i udaljen je oko 500 kilometara od glavnog grada te držabe, Majdugurija.

Biznismen iz Damasaka Malam Ali, čiji brat je među nestalom djecom, rekao je za BBC da Boko Haram, kada preuzme grad, dječake šalje u islamske škole.

Malam je objasnio da nakon oslobođenja grada, slučaj nestanka ovih dječaka nije rasvijetljen.

Boko Haram je grupa koja promoviše verziju islama koja zabranjuje muslimanima da učestvuju u bilo kakvim političkim ili društvenim aktivnostima koje imaju veze sa Zapadom.

Ranije ovog mjeseca, grupa se zaklela na vjernost militantima Islamske države, koji kontrolisu velike dijelove Sirije i Iraka, a takođe su aktivni u Libiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije