Svijet

Milošević: Zapad neće odustati od Ukrajine

Milošević: Zapad neće odustati od Ukrajine
Milošević: Zapad neće odustati od Ukrajine

BANJALUKA - Kriza u Ukrajini prijeti da preraste u mnogo veći rat, jer zapadne sile neće odustati od ove zemlje, ne samo zbog političkih, već i zbog ogromnih ekonomskih interesa, rečeno je večeras u Banjaluci na promociji knjige "Ukrajinsko pitanje danas" sociologa Zorana Miloševića.

Milošević, koji je ovu publikaciju priredio kao zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa u Minsku, rekao je da su poruke tekstova izuzetne i zbog toga što postoje jasne paralele između raspada Jugoslavije i dešavanja u Ukrajini, što priznaju i zapadni eksperti. 


"Ako poredeći Balkan sa Ukrajinom zamenimo Ruse sa Srbima, a Ukrajinu sa, recimo BiH ili Crnom Gorom, videćemo da su dešavanja ista. Razlika je, međutim u tome što u ovom trenutku Rusija nije Srbija iz devedesetih godina prošlog veka", rekao je Milošević. 

On je dodao da se ekonomski interesi Zapada prema Ukrajini ogledaju i u tome što su kompaniej koje proizvode genetski modifikovanu hranu najveći sponzori snaga koje žele sukob. 

"Na ukrajinsku zemlju oko su bacile kompanije kao što je `Monsanto`, a interesantno je da ovoj zemlji preti donošenje zakona po kojem država može da oduzme zemljište u vlasništvu fizičkih lica i dodeli ga kompanijama", upozorio je Milošević. 

Govoreći o stvaranju ukrajinske države, Milošević je rekao da je ona današnje ime dobila dekretom sovjetskih komunističkih vlasti iz 1927. godine, a da se do tada zvala Malorusija, te da je komunistička vlast stvarala novu hibridnu naciju. 

"Stvarni otac ukrajinstva bili su Poljaci, a nakon toga su tu ideju preuzeli Nijemci i Vatikan, a današnji ukrajinski identitet je, pre svega, antiruski s ciljem suzbijanja ruske državotvornosti na tom prostoru", kaže Milošević. 

On je ukazao i na radove iz zbornika o Ukrajini u 20. vijeku, koji pokazuju kako je komunistička vlast u SSSR-u pomogla rađanju ukrajinske nacije, te radove o pristiscima na ruski narod u Ukrajini nakon raspada Sovjetskog Saveza, uključujući i uvođenje takozvane jezičke policije dolaskom na predsjedničku funkciju Viktora Juščenka. 

Geopolitičar iz Beograda Dušan Proroković smatra da je ključ za razumijevanje ukrajinske krize u zainteresovanosti SAD i Velike Britanije da ruski uticaj potisnu daleko na sjever, ali i da su plodno tlo za izbijanje današnje krize napravili Habsburška monarhija i Papska država unijaćenjem i pokatoličavanjem pravoslavnog življa na ovom perostoru. 

"Veći broj autora smatra da je suština u ukrajinskom identitetu i u tom kontekstu možemo povući paralelu sa Srbima i muslimanima u BiH. Ne sporim da ukrajinska nacija postoji, ali to nije završen proces i ona je hibridna, stvorena s ciljem suprotstavljanja Rusiji", rekao je Proroković. 

On je dodao da su dešavanja u Ukrajini imala svoju predistoriju na prostoru bivše Jugoslavije i da od raspleta događaja u ovoj zemlji zavisi mnogo toga na Balkanu. 

"Ono što se dešavalo na Balkanu, dešava se i u Ukrajini, ali je razlika što Rusija nije Srbija", rekao je Proroković. 

Prema njegovom mišljenju, vojna elita Rusije je ukrajinsku krizu dočekala apsolutno spremno, politička poluspremno, a ekonomska elita potpunom nespremno, zbog čega je ovu knjigu potrebno prevesti na ruski, jer je riječ o važnom dokumentu. 

Profesor Univerziteta u Banjaluci Nikola Poplašen smatra da uzroci ukrajinske krize ne traju samo od raspada SSSR-a, već vijekovima. 

Prema njegovim riječima, u Ukrajini postoji sloj vlastodržaca koji su operativa političke platforme "Drang nah osten" /Prodor na istok/, čije provođenje nije vezano samo za takozvanu tvrdu moć, već i za meku, kao i njihovu kombinaciju. 

"U tom kontekstu riječ je o takozvanoj `zomboidizaciji` ljudi kako bi se ubacila jedna vrsta ponašajnog stila, što potvrđuju i tekstovi zbornika o tome kako je to rađeno na Krimu, izbacivanjem svega što ima veze s Rusijom", rekao je Poplašen. 

On je pristup ovoj problematici u zborniku ocijenio svestranim, dok je, prema njegovom mišljenju, najveća vrijednost zbornika u tome što su autori zadržali političko-etički princip i tekstove organizovali na platformi antifašizma i antinacizma. 

"Kada je riječ o paralelama između Ukrajine i našeg prostora, svaki tekst koji se odnosi na ukrajinsku krizu mi razumijemo kao svojevrsni `deža vi`, što i nije slučajno jer se mnogi događaji podudaraju", rekao je Poplašen. 

Organizator promocije je Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Banjaluka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije