Svijet

Minhen: Svjetske sile dogovorile prekid vatre u Siriji

Minhen: Svjetske sile dogovorile prekid vatre u Siriji
Minhen: Svjetske sile dogovorile prekid vatre u Siriji

MINHEN - Velike sile u petak su na sastanku u Minhenu postigle dogovor o planu čiji je cilj okončanje sukoba u Siriji, javio je Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

Dogovoren je postepeni prekid neprijateljstava i brzo dostavljanje humanitarne pomoći kako bi se stvorili uslovi za oživljavanje mirovnih pregovora, javila je britanska agencija.

"Nismo postigli dogovor o trenutnom prekidu ruskih udara, ali smo došli do posvećenosti procesu koji će, ako uspije, promijeniti situaciju", navodi zapadni izvor.

Istovremeno, američki državni sekretar Džon Keri koji je učestvovao na sastanku rekao je da je postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstva u roku od nedelju dana, prenosi AFP.

On je dodao da se to neće odnosti na Islamsku državu, Front Al Nusra i druge terorističke grupe.

Keri je kazao da su se strane složile da se Ženevski pregovori što prije obnove.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da je glavni rezultat sastanka potvrda rezolucije UN o Siriji.

Vodeći svjetski zvaničnici okupiće se u ovog vikenda na 52. konferenciji u Minhenu i pokušati iznijeti nove ideje za rješenje rata u Siriji dok ofanziva sirijskog režima i Rusije na grad Alep prijeti novim egzodusom desetina tisuća ljudi.

Minhen je u četvrtak, uoči konferencije, bio domaćin Međunarodne skupine za pomoć Siriji, neformalne skupine 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su u studenome u Beču donijele diplomatske smjernice o rješavanju sukoba u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije