Svijet

Mišel O'Nil novi lider Šin Fejna

Mišel O'Nil novi lider Šin Fejna
Mišel O'Nil novi lider Šin Fejna

BELFAST - Irska nacionalistička partija Šin Fejn objavila je danas da će Mišel O'Nil biti novi lider te stranke u Sjevernoj Irskoj.

"Independent" ističe da je O'Nil prva žena lider neke partije u Sjevernoj Irskoj.

O''Nil (40) će naslijediti Martina Mekginisa i predvodiće stranku na predstojećim izborima u martu.

Mekginis je prošle nedjelje objavio da se "povlači sa prve linije fronta" iz zdravstvenih razloga.

"Velika je čast i privilegija za mene što sam izabrana za novog lidera i što ću moći da nastavim putem Martina Mekginisa, političkog džina", objavila je O'Nil u video poruci objavljenoj na sajtu stranke, prenio je Rojters.

Prošle nedjelje je ministar za Sjevernu Irsku u britanskoj vladi Džejms Brokenšajer objavio da će u Sjevernoj Irskoj 2. marta biti održani prijevremeni izbori poslije kolapsa vlade.

"Predlažem da izbori budu održani u četvrtak, 2. marta", rekao je Brokenšajer u televizijskoj izjavi u Belfastu, pozvavši strane u sukobu da sarađuju.

On je tada predložio i da se skupština raspusti 26. januara.

Vanredni izbori u Sjevernoj Irskoj raspisani su nedjelju dana nakon što je zamjenik prvog ministra Martin Mekginis podnio ostavku, što je dovelo do pada osmomjesečne vlade, navodi britanska agencija.

Irska nacionalistička Šin Fejn partija odbila je prošle nedjelje da imenuje nekog ko bi popunio upražnjeno mjesto poslije ostavke Mekginisa.

Time je praktično bio "zapečaćen" kolaps vlade i raspisivanje prijevremenih izbora koji bi samo mogli da iskomplikuju napore da se izbalansira podjela vlasti, ocjenio je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije