Svijet

Misterija nestanka Ljudmile Putin

Misterija nestanka Ljudmile Putin
Misterija nestanka Ljudmile Putin

Iako će uskoro treći put postati prva dama Rusije, što je bez presedana u savremenoj ruskoj istoriji, Ljudmila Putin je misteriozno nestala sa ruske javne scene i ovih dana se naširoko diskutuje gdje bi mogla biti Putinova supruga.

I dok se, kako piše "Daily Mail", njen suprug priprema da treći put stane na čelo države, mediji spekulišu šta je razlog izostanka njegove vjerne supruge na javnim dešavanjima, jer je odavno nisu vidjeli u njegovom društvu.

Neki tvrde da je razlog njenog odsustva Putinova afera sa bivšom špijunkom Anom Čepmen, što je demantovano u više navrata. Međutim, ruski mediji tvrde da to i nije tako nemoguće.

Drugi su, opet, uvjereni da je razlog njihove razdvojenosti gimnastičarka Alina Kabajeva, s kojom je Putin bio u vezi prije nekoliko godina i koja mu je, navodno, čak i rodila dijete.

Treća teorija je da je Ljudmila "zaključana" u gostinjskoj kući koja se nalazi u sklopu kompleksa manastira Jelizarov, u blizini grada Pskov, na granici s Estonijom.

Lokalno stanovništvo tvrdi da čak imaju i dokaze njenog boravka u manastirskom kompleksu, ali i to je demantovano u više navrata.

Posljednja, četvrta teorija jeste da se Ljudmila razbjesnila kada je 2008. godine Putin preuzeo mjesto premijera.

Neki čak tvrde da ga je napustila i vratila se u rodni Sankt Peterburg, dok drugi tvrde da je i dalje u Moskvi.

S druge strane, sociolog Olga Krajštrankovaja kaže da Putin jednostavno primjenjuje taktiku ranijih sovjetskih lidera koji su krili svoje supruge od javnosti.

Jedini izuzetak svakako je bila Raisa Gorbačova, supruga Mihaila Gorbačova, koja se često pojavljivala u javnosti, što je naišlo na oštre kritike običnih Rusa, nenaviknutih na takav pristup vlasti.

Pa, ipak, Krajštrankovaja ima objašnjenje za to:

"Kada je riječ o Rusiji, onda je status prve dame drugačiji nego u zapadnim zemljama. U našem mentalitetu je jasno ukorijenjena uloga žene, a to je, nažalost, da je ona domaćica koja se brine o djeci i ne miješa se u politiku, tj. posao svog supruga", kaže ona i dodaje:

"Prva promjena je došla sa Mihailom Gorbačevim, i mislim da je to, sa ruske tačke gledišta, bio negativan primjer, koji se nije svidio ruskom narodu".

Dok se Putin priprema za inauguraciju 7. maja, odmah nakon toga ga čeka samit G8, gdje lideri tradicionalno dolaze sa suprugama.

Ipak, mnogi misle da je malo vjerovatno da će Ljudmila biti uz njega, s obzirom na to da su ih posljednje dvije godine vidjeli samo dva puta zajedno.

O tome koliko se naširoko pisalo o njihovom propalom braku svjedoči i to da su 2010. godine pozvali novinare u svoj dom kako bi demantovali priče o razvodu. Zapravo povod je bio popis stanovništva u Rusiji, a Putin je dopustio medijima da zavire u intimu njegovog doma i snime kako supružnici zajednički odgovaraju na pitanja anketara.

Drugi put zajedno su snimljeni 4. marta kada je je s njim izašla na izbore. Inače, par koji se vjenčao 1983. godine ima dvije kćerke o kojima se vrlo malo zna.

Fotografije Marije (26) i Jekaterine (25) skoro nikada nisu objavljivane u ruskim medijima, niti postoji bilo kakav porodični portret.

Iako je sam Putin u više navrata bio u situaciji da brani svoj brak, mediji spekulišu da priče o aferi sa crvenokosom Čepmenovom neće naštetiti njegovom imidžu.

Inače, Ana Čepmen je uhapšena 2010. godine u SAD pod optužbom za špijunažu, što je na neki način katapultiralo njenu ličnost, a njene slike su objavljivane širom svijeta.

I pored sramotnog hapšenja, Ana Čepmen, kćerka bivšeg agenta KBG-a, postala je slavna ličnost u Rusiji, a nakon dogovora o razmjeni ona je vraćena u Rusiju, jula 2010. godine.

Ipak, kulminacija njene popularnosti u Rusiji desila se prošlog mjeseca, kada je nastupila na jednoj modnoj reviji u sklopu moskovske Nedjelje mode. Od tada njeno lice krasi mnoge ruske naslovnice.

I Alina Kabajeva, još jedna Putinova navodna ljubavnica, veoma je popularna u Rusiji i takođe često osvane na naslovnicama ruskih magazina.

Inače, ona je veoma uspješna gimnastičarka koja je na Olimpijadi u Sidneju osvojila bronzanu medalju za Rusiju, a četiri godine kasnije u Atini i zlato za svoju zemlju. Prema navodima ruskih tabloida, ona je Putinu rodila sina, kojeg je on oduvijek priželjkivao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije