Svijet

Mogerini: Pozvaću premijere na novi sastanak u januaru

Mogerini: Pozvaću premijere na novi sastanak u januaru
Mogerini: Pozvaću premijere na novi sastanak u januaru

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini najavila je danas da će u januaru pozvati srpskog i kosovskog premijera na novi sastanak na visokom nivou i istakla da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ostaje visoki prioritet za EU.

"Radujem se nastavku našeg važnog rada na normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Za EU i mene lično, to ostaje visoki prioritet", saopštila je Mogerini danas nakon sastanka sa prvim potpredsjednikom kosovske vlade i ministrom spoljnih poslova Hašimom Tačijem.

"Zadovoljna sam što se, u međuvremenu, rad na primjeni (Briselskog sporazuma) nastavlja na tehničkom nivou. Ipak, ima još posla", dodala je ona.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, Mogerini je navela da je sa Tačijem danas razmijenila stavove o napretku Kosova.

"Složili smo se da bi sada, kada je u Prištini formirana nova vlada, trebalo da se intenziviranim tempom nastavi rad u okviru reformske agende EU kako bi se omogućio napredak naredne godine, kako u unutrašnjem razvoju Kosova, tako i na njegovom putu ka EU", rekla je Mogerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije