Svijet

Mogerini: Svrha i postojanje EU dovedeni su u pitanje

Mogerini: Svrha i postojanje EU dovedeni su u pitanje
Mogerini: Svrha i postojanje EU dovedeni su u pitanje

BRISEL- Uoči sastanka Savjeta EU 28. i 29. juna, Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbijednost Federika Mogerini poslala je ovog vikenda državama članicama Unije unaprijed pripremljeni primjerak Globalne strategije EU u spoljnoj politici i bezbijednosti.

Kako prenosi sajt "europeanwesternbalkans.com", Mogerinijeva će strategiju formalno predstaviti tokom predstojećeg sastanka u Briselu.

Njoj je prvobitno dat mandat da pripremi novu strategiju do zasjedanja Evropskog savjeta održanog u junu 2015. i zatraženo je od nje tu strategiju predstavi liderima EU u junu ove godine.

Navodi se da je strategija rezultat otvorenog i transparentnog procesa i da su tokom poslijednjih godinu dana održane podrobne konsultacije u državama članicama EU, evropskim institucijama, uključujući Evropsku komisiju i Evropski parlament, evropsko civilno društvo u širem smislu, uključujući tink tenkove.

Kako se navodi, strategija koja je elaborirana pod vođstvom visoke predstavnice odražava kolektivna gledišta izražena u procesu i nudi stratešku viziju globalne uloge EU.

Navedeno je da u ovim vremenima punim izazova, kako za Evropu tako i na globalnom nivou, strategija naglašava zajedničku osnovu i predstavlja zajednički put ka napretku.

"Svrha, čak i postojanje naše Unije dovedeni su u pitanje. Ipak, našim građanima i svetu potrebna je jaka EU kao nikad prije. U izazovnim vremenima, jaka Unija je ta koja razmišlja strateški, deli viziju i djeluje zajedno. To je još tačnije posle britanskog referenduma", navela je Mogerinijeva.

Ona je dodala da će članice EU "zaista morati da promisle o načinu na koji Unija funkcioniše", ali da one "savršeno znaju za šta će raditi".

"Mi znamo šta su naši principi, naši interesi i naši prioriteti. Ovo nije vrijeme za neizvjesnost: našoj Uniji je potrebna strategija. Potrebna nam je zajednička vizija i zajednička akcija", objasnila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbijednost EU.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije