Svijet

Mogerini: Trampova odluka o Jerusalimu nas može gurnuti u tamno razdoblje

Mogerini: Trampova odluka o Jerusalimu nas može gurnuti u tamno razdoblje
Foto: N.N. | Mogerini: Trampova odluka o Jerusalimu nas može gurnuti u tamno razdoblje

BRISEL – Visoka komesarka Evropske unije za spoljnu politiku i sigurnost Federika Mogerini izjavila je da je Evropska unija zabrinuta zbog poteza američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare u zgradi Evropske komisije u Briselu Mogerini je istakla da je cilj Evropske unije da Jerusalim bude sredstvo za postizanje dvodržavnog rješenja bliskoistočne krize na način da bude glavni grad i Izraela i Palestine.

"Svih 28 članica Evropske unije saglasne su da je dvodržavno rješenje jedino ispravno i da Jerusalim treba biti glavni grad obje države", kazala je Mogerini.

Evropska komesarka je kazala da je i na nedavnom sastanku američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu prenijela taj jasni i usaglašeni stav Evropske unije o statusu Jerusalima i neophodnosti obnove mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"Odluka američkog predsjednika Trampa nas može gurnuti u još tamnije razdoblje", kazala je Mogerini.

Pozivajući sve strane na suzdržanost, Mogerini je kazala da Jerusalim predstavlja pitanje koje se tiče cijele međunarodne zajednice.

Ona je najavila da će pitanje statusa Jerusalima biti i glavna tema razgovora tokom sastanka sa premijerom Izraela koji će u ponedjeljak doputovati u posjetu Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije