Svijet

Mogerini i Han pozdravili usvajanje ustavnih promjena u Makedoniji

Mogerini i Han pozdravili usvajanje ustavnih promjena u Makedoniji
Foto: N.N. | Mogerini i Han pozdravili usvajanje ustavnih promjena u Makedoniji

BRISEL - Evropska unija /EU/ i NATO pozvali su Makedoniju da brzo okonča proceduru za promjenu imena, nakon što su poslanici Sobranja podržali prijedlog o pokretanju inicijative za promjenu Ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han poručili su da je Makedonija preduzela "veoma važan korak".

"Sada očekujemo da se nacionalna procedura za sprovođenje sporazuma nastavi bez odgađanja i da ide prema usvajanju ustavnih promjena", ističe se u saopštenju Mogerinijeve i Hana.

U saopštenju se napominje da je ovo jedinstvena prilika za odlučno kretanje Makedonije ka putu EU i pomirenju u regionu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg iznio je slično mišljenje.

"Sada je na Vladi i političkim liderima da okončaju nacionalne procedure o sporazumu za promjenu imena i da iskoriste ovu istorijsku šansu", kaže Stoltenberg.

Makedonsko Sobranje podržalo je sinoć ustavne promjene poslije kojih će Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.

Na sjednici održanoj kasno sinoć "za" je glasalo 80 poslanika makedonskog parlamenta, među kojima i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE.

Sporazumom, koji su u julu u Prespi potpisali Zaev i grčki premijer Aleksis Cipras, Makedoniji se otvara put za članastvo u NATO i EU. Spor Atine i Skoplja zbog imena Republika Makedonija trajao je 27 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije