Svijet

Moguć sporazum o nuklearnom programu Teherana do kraja mjeseca

Moguć sporazum o nuklearnom programu Teherana do kraja mjeseca
Moguć sporazum o nuklearnom programu Teherana do kraja mjeseca

BRIZBEJN - Svjetske sile i Iran mogle bi tokom ovog mjeseca postići sporazum u vezi sa nuklearnim programom Teherana, ukoliko i Vašington i Teheran pokažu volju u tom smislu, ocijenio je Zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

On je novinarima na samitu G20 u Brizbejnu rekao da šest svjetskih sila i Iran "nikada nisu bili bliže" sporazumu, koji bi, kako je naveo, mogao biti postignut do 24. novembra.

"Prema tome, ima dovoljno vremena da se te odluke donesu, ali nema garancija da će se to i dogoditi u Iranu i Vašingtonu", dodao je Rjabkov.

Rjabkov je najavio da će Moskva nastaviti saradnju sa Vašingtonom kada je riječ o Iranu i Siriji uprkos lošim odnosima nakon što je američki predsjednik Barak Obama rekao da su akcije Moskve u Ukrajini prijetnja svijetu.

"Razgovori o Iranu i Siriji nisu dio mode ili trenutnih interesa, a pogotovo im nije cilj odobrovoljiti SAD", rekao je Rjabkov, dodajući da je ta saradnja u interesu Rusije i pomaže u normalizaciji globalne situacije.

Šest svjetskih sila koje pregovaraju sa Teheranom o nuklearnom programu te zemlje su Rusija, Kina, SAD, Francuska, Britanija i Njemačka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije