Svijet

Moguć susret Lavrova i Čavušoglua u Beogradu

Moguć susret Lavrova i Čavušoglua u Beogradu
Moguć susret Lavrova i Čavušoglua u Beogradu

ANKARA - Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i njegov ruski kolega Sergej Lavrov složili su se danas u telefonskom razgovoru da bi mogli da se sastanu u Beogradu naredne sedmice, saopštio je jedan turski zvaničnik, dan nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion blizu turske granice.

Do susreta dvojice zvaničnika bi trebalo da dođe na sastanku Ministarskog savjeta Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), koji se održava 3. i 4. decembra u Beogradu, prenio je Rojters.

Lavrov, koji je otkazao put u Istanbul zakazan za srijedu, izjavio je da Rusija smatra obaranje aviona planiranim činom i da će Moskva "ozbiljno razmotriti" svoje odnose sa Ankarom.

Britanska novinska agencija je prethodno prenijela izjavu portparolke ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove, koju je citirala ruska novinska agencija Interfaks, da Lavrov tokom telefonskog razgovora koji je vodio sa Čavušogluom, nije prihvatio nijednu od brojnih ponuda za održavanje susreta.

Lavrov je poručio da Rusija nema namjeru da ratuje sa Turskom, da prijateljski odnosi između dva naroda ne zavise od političara, ali da poslije obaranja ruskog aviona Su-24 bilateralni odnosi mogu biti ozbiljno revidirani.

On je ocijenio da napad na ruski borbeni avion liči na planiranu provokaciju, prenio je TAS S.

Prema riječima Lavrova, turski ministar izrazio je saučešće i žaljenje zbog incidenta, ali je istovremeno pokušao da opravda akciju turskih vazdušnih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije